Autónként akár félmilliót is spórolhatunk

Sok pozícióban ma még presztízs az egyedi céges autó. Ha azonban kiszámoljuk a cégnél felmerülő teljes mobilitásra fordított költséget, kiderül: a car sharing egyre több vállalatnál és egyre több munkakörben ennek reális alternatívája lehet. 

A bérköltségek masszív növekedése közepette a cégeknek egyre inkább érdemes figyelni arra, hogy más területeken milyen költséghatékony megoldást tudnak találni. Az egyik fontos terület a munkavállalók napi mobilitási igényeinek kielégítése. A klasszikus megoldások (céges autó, bárki által igénybe vehető pool kocsik, vagy éppen a taxi csekk) mellett ma már a car sharing is jó lehetőség. Ráadásul a világ változik, a fiatalabb, Y, illetve Z generációk közül egyre kevesebben ragaszkodnak a saját tulajdonú autókhoz. Fontos szempont lehet emellett az is: ha a cég olcsóbb megoldást talál a mobilitásra, akkor szélesebb réteg számára biztosíthat új típusú megoldást. Ne felejtsük el azt sem, hogy a klímavédelemnek, zöld autózásnak egyre több híve van. Így egy ezzel kompatibilis megoldással akár a munkáltatói márka és az elköteleződés is erősíthető.

Persze sok olyan eset van, amikor a car sharing nem megoldás. Gondoljunk csak egy olyan cégre, amely mondjuk Kecskeméten működik vagy Budapest egyik messzi külvárosában, amely kívül fekszik az autómegosztók egyébként lépésről lépésre bővülő szolgáltatási területén. De sok olyan budapesti cég és sok olyan pozíció lehet, ahol fontos a mobilitás, és rugalmasan meg lehet keresni azt a megoldást, mely a cégnek is költséghatékony és a munkavállalónak is megfelelő, miközben elébe megy a 21. századi mobilitás trendjének. A cégeknek ugyanis egyre jobban meg kell nézniük, mennyit fordíthatnak erre a célra, és összevetik a különböző, mobilitást biztosító autós megoldások teljes költségét. Próbáljuk most megnézni három esetre – cégautó, taxikártya, car sharing – azt, hogy mikor melyik megoldás lehet a költséghatékony.

Percdíjak és kilométerek

Tegyük fel, hogy cégünk a Váci úti folyosónál a Föveny utcában van, míg a pénzügyi menedzserünk, Tóth Tamás a Római-parton, a Pünkösdfürdő utcában lakik. Ez légvonalban ugyan nincs messze, de autóval 13 kilométer, oda-vissza 26 kilométer. Ha minden munkanap bejön dolgozni, 250 munkanappal számolva ez 6500 kilométer. Tegyük fel, hogy hetente kétszer-háromszor el kell mennie, tárgyalni is, zömmel a belvárosba. Havi 290 kilométerrel számolva ez évente majdnem 3500 kilométer, tehát a munkába bejárás és a tárgyalások összesen 10 ezer kilométert tesznek ki. Az autómegosztók jellemzően fix percdíjjal működnek. Havi tagság esetén ez a GreenGo esetében 66 forint, de nagyobb forgalmat bonyolító cégek esetében már csak bruttó 55,25 forint percenként. Értelemszerűen mivel céges használatról van szó, most a nettó árral számoljunk, ez 43,5 forint. Mivel vegyes forgalmi viszonyok között használja Tamás az autóját, reális a 20 kilométer/óra sebesség, azaz egy kilométert 3 perc alatt tesz meg átlagosan.

Így az éves 10 ezer kilométer 30 ezer perc, ami 1 millió 300 ezer forint költséget jelent éves szinten. (Ehhez még hozzá kell adni a havi közel ezer forintos havidíjat, de ez elhanyagolható tétel, különösen jelentős használat esetén.) Nem kevés, mondhatjuk elsőre, de nincs sem üzemben tartási díj, sem törlesztőrészlet, sem parkolási költség (sem a parkolási helyekkel történő folyamatos sakkozás), sem szervízköltség. Ráadásul idén januártól személygépkocsi bérlése – márpedig a közösség autó flottahasználata annak számít – esetén a bérleti díj áfatartalmának 50 százaléka levonható, méghozzá útnyilvántartás nélkül (azaz nem szükséges igazolni az üzleti használat arányát). Ha pedig a kollégák tételesen vezetik az útnyilvántartást, akkor a bérleti díjnak az 50 százaléknál nagyobb hányadának áfatartalma is levonható.

Na de nézzük meg a többi lehetőséget!

Taxival ugyanez a munkába járás alkalmanként 5300 forint, oda vissza 10.600, a teljes 250 munkanapra számolva évente 2,6 millió forint felett járunk. Ha ehhez még hozzáadunk összesen 3500 kilométernyi tárgyaláshoz kapcsolódó taxiforgalmat, akkor már látszik, hogy közel 3 millió forintnál vagyunk, ami jóval több, mint a duplája annak, ha az autómegosztást választanánk. Így egyértelmű nagyjából mindenkinek jobban megéri a car sharing ha tud vezetni, nem vették el a jogosítványát, és nem fogyasztott éppen alkoholt. Persze ha sokalljuk a 100 ezer forintos havi költséget, mondhatjuk Tamásnak, hogy jöjjön saját autóval dolgozni, vagy BKV-val, de nem biztos, hogy ekkor tényleg a mi cégünket választja.

Így inkább nézzük meg, mennyibe kerülne nekünk Tamás autózással kapcsolatos költsége, ha vennénk neki egy középkategóriás autót.

Legyen a kiválasztott modell egy hagyományos hajtású Golf, a Trendline BMT, 16 TDI, melynek alapára 6 millió forint. Igyekeztünk minden költséget figyelembe venni a számításnál. A teljes költség minden bizonnyal meglepetést fog okozni az átlag autóhasználónak, de a havi pénzügyi jelentésekkel foglalkozó pénzügyi igazgatóknak már kevésbé.

Kattintson a képre a nagyításért.

A táblázatból jól látszik, hogy a havi benzinköltség messze nem a legnagyobb tétel, 22 ezer forint havonta az összesből. Egyébként csak városi használattal és 6,4 literes fogyasztással kalkuláltunk. Ennél jóval nagyobb tétel a havi egyéb költség, 48 ezer forint, mely tartalmazza időarányosan a forgalomba helyezést, kötelező biztosítást, cégautóadót, gumicserét, évente 100 ezer forintos szervizköltséget. Na meg havi 10 ezer forintos parkolási díjat. Mindezzel együtt is még csak havonta 70 ezer forintnál tartunk. De sajnos mindez még nem a teljes költség. Az autó értékvesztése önmagában 66 ezer forint, messze ez a legnagyobb tétel, és ne feledkezzünk meg az elmaradt havonta 16 ezer forint kamatról, melyről lemondott a cég, hiszen a pénzt autóba fektette. A teljes költség így havonta már 153 ezer forint, éves szinten 1.800.000 forint, azaz egy kilométer 180 forintba kerül.

Akkor lássuk még egyszer egyben a teljes számokat:

GreenGo autómegosztóval az éves költség 1,3 millió forint

Taxival az éves költség több mint 3 millió forint

Céges autó éves költsége 1,8 millió forint

Összességében a céges autó nagyjából fél millió forinttal kerül többe a cégnek, mint a carsharing szolgáltatás. Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy a saját autó a munkavállalóknak egyéb előnyöket jelenthet, és sokaknak ez még ma is fontos. De ne feledjük el azt sem, hogy a céges flottával azért munka is van, vagy dedikált ember foglalkozik ezzel, vagy egy flottakezelő plusz díjazásért, ami megint csak költség. Minél több a céges autó annál magasabb. Ha viszont el tudjuk engedni a tulajdonlás igényét, és a keresletünkkel (azaz a változatos mobilitási igényünkkel) formáljuk az e-carsharing piacát, akkor a közösségi autómegosztók fejlődésével nemcsak az elérhető autó lesz több, hanem a lefedett fővárosi területek is bővülnek, a nap végén pedig a flottaköltségeink is csökkennek.

Csak egy kattintás

 

A car sharing az autóbérlés gyors és digitális formája. A rendszerbe már online regisztrált autós először letölti az applikációt, amivel megtalálja a legközelebbi kocsit. Lefoglalja, ekkor 30 perc áll rendelkezésre, hogy megkezdje útját, és ha elért a céljához, egyszerűen az applikáció segítségével jelzi, hogy befejezte, majd lezárja a kocsit. Semmilyen egyéb költség nincs, sem üzemanyag, sem parkolás, sem javítás. A magyar piacon jelenleg három szolgáltató működik. A GreenGo három éve elsőként jelent meg. Mellette a Mol Limo és az idén indult DriveNow a két másik autómegosztó. Az előbbi kettő árban és típusválasztékban is közel áll egymáshoz, 65, illetve 66 forint kilométerenként, különbség azonban, hogy a GreenGo csak elektromos autókat tart a flottájában. A DriveNow szélesebb palettával, prémiumabb autókkal és magasabb árakkal, 99-129 forint percdíjjal lépett be idén a piacra. A GreenGo mára 300 autóból álló flottát üzemeltet. A magánjellegű felhasználás mellett a céges flották piacán is jelen van. A díjszabás a havi elköltött összegtől függ: 65 forint, 58,5 forint, illetve 55,25 forintos a bruttó percdíj a három kategóriában.

 

Hirdetés átugrása →