Ingatlanpiac - Irány a kertváros és a nyaraló!

A két számjegyű áremelkedésnek vége, sőt immár stagnálnak az ingatlanárak. De most is vannak felkapottabb területek és szegmensek: többek között a kertvárosi részek és a nyaralók lettek kapósak. Míg
a budapesti belváros egyre kevésbé vonzó

Az első negyedévben 2020-ban a koronavírus-járvány akkora mértékben befolyásolta a piaci  folyamatokat, hogy mondhatjuk: új időszámítás kezdődött. A lakáspiac ekkor már egy ideje nem volt bombaformában. Már a tavalyi év végén is több jel mutatta, hogy véget ért a 6 éve tartó hihetetlen mértékű felívelő szakasza. A fővárosban például 2014 elejétől kezdődően – amikor elindult a lakáspiaci vágta – összesen csaknem 193 százalékkal drágultak a lakóingatlanok nominálisan, vagyis közel megháromszorozódott az értékük. De tavaly megtört a trend, az év végén negyedéves alapon országos átlagban már stagnáltak a lakásárak. Az MNB lakásárindex értékei szerint 2019 utolsó negyedében Budapesten kétszázalékos csökkenés volt, ami 2014 óta nem fordult elő. De nemcsak az árak alakulása jelezte a trendfordulót. 2019-ben 2018-hoz képest 10,4 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg a lakáspiacon. Budapesten pedig még nagyobb, 25,6 százalékos volt a visszaesés. Emellett 2019 végén a vevők pozíciójának erősödését jelezte az is, hogy az elérhető árengedmény jelentősen megemelkedett, elsősorban Budapesten.

Új időszámítás…

2020 első negyedének végén aztán jött a koronavírus-járvány, majd a március végén bevezetett korlátozó intézkedések, és ezek a piaci aktivitás hirtelen és drasztikus visszaesését eredményezték. A kialakult krízishelyzet hatására legelőször visszaesett a lakáspiaci kereslet, ez az online keresések visszaesésén túl többek között a tranzakciószámok csökkenésében nyilvánult meg. A kereslet zuhant, a lakosság óvatossá vált, részben a járvány egészségügyi kockázataitól félt, részben attól, hogy elveszti munkáját, csökken a jövedelme.

Márciusban éves alapon országosan 29, Budapesten pedig 38 százalékkal csökkent az adásvételek száma. Áprilisban 58, illetve Budapesten 70 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg éves összevetésben. De új időszámítás kezdődött a lakásbérleti piacon is, február végéhez képest április végére 22 százalékkal nőtt Budapesten a kiadásra kínált lakások száma, hiszen számos, korábban rövidtávra kiadott lakás terelődhetett át a hosszútávú bérleti piacra. Az átlagos kínálati bérleti díjak is mérséklődtek a legtöbb fővárosi kerületben, különösen a belvárosban.

Irány a tópart

A lakáspiaci folyamatok szempontjából középtávon a legfontosabb kérdés, hogy a.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin őszi lapszámában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

Hirdetés átugrása →