Meglepően modern és még mindig döbbenetesen olcsó – Dacia Logan és Sandero

Messze már az az idő, amikor bőségesen lehetett 3 millió forint alatt új autókat találni, most már a 3-4 millió forint közötti szegmensben is szűk a választék. Egy dolog azonban változatlan, a Dacia továbbra is a legjobb ár-érték arányú választás ebben a kategóriában.

Tavaly érkezett a magyar piacra a Sandero és Logan harmadik generációja, teljesen modern alapokra épülve. Bár a márka több téren is feljebb lépett, többek között megkapta a Renault új padlólemezét és hajtásláncát, de mégis maradt az, amiért hosszú évek óta kedvelték a vásárlók, továbbra is a legjobb ár-érték arányú, lényegre törő autókat kínálja, persze cserébe sok kompromisszumot kell elfogadniuk a vásárlóknak.

Az ötajtós Sandero és a lépcsőshátú Logan esetében karosszéria formásabb az elődénél, színvonalasabb, kevésbé fapados benyomást kelt. Szélesebb hűtőmaszk, karcsúbb Led fényszórók. A karosszéria pár centivel hosszabb, de több mint 10 centivel lett szélesebb, növekedett a csomagtér, modernebb az ablakok kialakítása, laposabb szögben emelkedik a szélvédő. Az utastér még tágasabb lett, az eddig sem kicsi hátsó lábtér négy centivel bővült,

Bár a belső tér továbbra is egyszerű, de a korábbinál igényesebb, és ami fontosabb, jobban felszerelt. Sokat fejlődött a Sandero és a Logan biztonsága is, a masszívabb karosszériában széria a hat légzsák, a sebességkorlátozó és a vészhívó rendszer. A felszereltségtől függően olyan asszisztensek is segítik a vezetőt, mint az automatikus vészfékező, a holttér figyelő, az emelkedőn elindulást segítő rendszer és a parkoló asszisztens. A motorkínálat kizárólag egyliteres, háromhengeres, ezen belül a belépőmodell szívómotorja 65 lóerős, amihez ötfokozatú váltó jár, helyette választható a turbós motor 90 lóerővel és hatfokozatú kézi váltóval vagy fokozatmentes CVT-vel. Dízel nem lesz, helyette a turbós motor 100 lóerős és gyárilag LPG-üzeműre alakított változatát kínálja a Dacia.

Az alapmodell a Logan esetében 2 900 ezer forintról, míg a Sandero esetében, Arctic 3 200 ezer forintról indul. Az opciók közt automata klímát, esőérzékelős ablaktörlőt, automata fényszórót, kártyás kulcsnélküli nyitást és indítást, tolatókamerát, és még elektromos kéziféket is találni. Most először elektromosan nyitható napfénytető is rendelhető. A magyar piacon egyébként a legolcsóbb SUV is Dacia, a Duster alaptípusa Access felszereltséggel, 1000 köbcentis motorral, mindössze 90 lóerős teljesítménnyel 3 650 ezer forint.

Jövőre egyébként a márka belép az elektromos autók közé. A Spring egy városi mini lesz, használható 200 kilométeres hatótávval, 3,73 méteres hosszával teljes értékű ötajtós és négyüléses autónak számít. Pár év múlva pedig a Duster nagyobb, akár hétüléses változatban is kapható testvérét is kínálja majd a Dacia, a koncepció legalábbis már elkészült. A Bigster Concept.névre hallgató robusztus formájú szabadidő-terepjáró 4,6 méter hosszú lesz, 28 centivel nagyobb, mint a Duster, és még annál is masszívabbnak néz ki. 

Hirdetés átugrása →