A vörös salak szerelmesei

Nemcsak az egyik legszórakoztatóbb sport, ami fitten tart, alkalmas a stressz levezetésére, de még fogyni is lehet vele. Ja, és mindenki játszhatja, 7 évestől 70 évesekig. A legjobb pályák, ajánlott felszerelések és hasznos tippek edzőktől.

Sportolni ma már szinte kötelező, különösen annak, aki nap mint nap az üzleti életben indul harcba, ennek megfelelően a stresszfaktor állandóan jelen van az életében. De persze nem mindegy, hogy melyik sportot választjuk. Mi most azt ajánljuk, ragadjon teniszütőt a kezébe, ha eddig nem tette.

Kezdjük azzal, hogy a tenisz alapjai viszonylag könnyen elsajátíthatók. Nem kell hozzá különösebben drága felszerelés, és gyakorlatilag minden évszakban hódolhatunk szenvedélyünknek. Ami mindenképpen kell hozzá, az egy jó partner, de hát a világ már csak ilyen, a jó dolgokat nemigen lehet hozzánk passzoló társ nélkül csinálni. Persze önmagában is fontos a sok fiziológiai előny: a tenisz javítja az általános erőnlétet, az állóképességet és az izomtónust. De legalább ilyen fontos, hogy fejleszti a ritmusérzékünket és térérzékelésünket is. Javítja a döntéshozó és problémamegoldó képességet. Nemcsak a mindennapos stressz levezetésre alkalmas, egy jó teniszmeccs után egyszerűen jobban esik még egy nehéz tárgyalás is.

Tudományosan kimutatott (nem brit tudósok!) hatás, hogy a teniszezők esetében csökken egyes betegségek, mint például a csontritkulás, szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség kialakulásának kockázata. Relatíve kicsi a sérülésveszély, hiszen nincs fizikai találkozás a játékosok között. De nagyjából még mindig csak a felét mondtuk el a tenisz előnyeinek. Hiszen a tenisz sava-borsa igazából a meccsek vagy a versenyek utáni – nevezzük így – klubélet. Persze akik fociznak, azok is biztos beülnek utána egy fröccsre, meg talán a futók is csinálnak valamit közösen, bár ebben egyáltalán nem vagyok biztos, de a tenisz tényleg nem csak addig jó, amíg játszunk, legalább ilyen jó a levezetés is. Ja, és ahogy látom, sokan 70 felett is játsszák. Mondjuk, akkor már inkább a páros meccsek a jellemzőek, de mindenesetre kevés olyan sport van, amit ennyire sokáig lehet űzni. Sőt Amerikában 80 fölött állítólag 3 a 3 ellen is játszanak.

Reméljük, kedvet csináltunk a dologhoz. Azoknak, akik úgy döntenek, hogy (újra) ütőt ragadnak, a következő lépésben azt kell eldönteniük, melyik pályát válasszák. Nyilván senki sem akar a város másik végébe utazni egy meccsért, de azért nem mindig az a jó, ha a legközelebbi pályát célozzuk meg. Ráadásul azért az ritka, hogy a partner is pont ott lakik, ahol mi.

Kezdjük szubjektív ajánlónkat a Szabadsághegyen, a Svábhegyi Polgári Klubbal (volt Fonográf). Csend béke nyugalom a budai hegyek között – ezt kínálja a már a 80-as évek óta legendás hely. A hét salakos és két fedett műanyagborítású pálya mellett a nyári szezonban az úszómedence és a kisméretű strand tovább fokozza az élményt. Nem beszélve a jellemzően a hagyományos magyar konyhát felvonultató Svábhegyi vendéglőről a pályák szomszédságában. Egy nyári vasárnap reggel egészen különleges hangulata van a helynek. Mondjuk, télen, ha jeges vagy havas az út, elkél a négykerék-meghajtás, akár alulról, akár felülről közelítjük meg.

Ha itt végeztünk, irány a Feneketlen tónál lévő Park Teniszklub. Az MTK versenytenisznek is helyet adó klub elég sok kiegészítő szolgáltatással (fitnesz, wellness, medence) várja a játékosokat, és a klubéletre sem lehet panasz. Az árak a budapesti mezőny felső régiójában vannak, legalábbis az alkalmi bérlők esetében, de klubtagoknak, illetve szezonbérleteseknek már jobban megéri.

Pár kilométer csak innen egy másik legendás, és nagy múltú hely, a Tabáni Tenisz Centrum. Kilenc jól karbantartott salakos pályával várják a klubtagokat és az éppen betévedőket. A környezetre nem lehet panasz, hiszen a Budai Vár és a Gellérthegy között található a klub, ráadásul talán ez a pálya fekszik a legközelebb a belvároshoz. Sok a törzsjátékos, köztük nem kevés a politikai vagy az üzleti élet mai vagy egykori szereplője. És itt, a klubház emeletén van Buda egyik legjobb kisvendéglője. Felejthetetlen a krumplis tésztájuk és a tojásos galuskájuk például, de főzelékekben is erősek.

Vegyük északnak az irányt, a Szépvölgyi Tenisz Centrum ugyancsak a hegyek között fekszik, konkrétan a Hármashatárhegy lábánál. Bizonyos napszakokban a sok teniszező gyerekpalánta miatt kicsit zajos, de a pályák kiválóak és a környezet is. Ez az a pálya, ahol nem maradhat el meccs az eső miatt, hiszen egyszerűen csak be kell menni a csarnokba, ahol három szőnyegborításos pálya várja a játékosokat.

Innen csak pár száz méterre a Folyondár Sport és Táncközpontban ősfás környezetben 10 pálya várja a tenisz szerelmeseit. És nemcsak őket, hiszen a sportközpont elnevezésnek megfelelően különböző (furcsa nevű) csoportos órákat is lehet itt igénybe venni, van fitnesz és masszázs is. A teniszöltözőből közvetlen bejárás van a szaunába, és nagyon erősek gyerekprogramok is. Nemcsak teniszezni tanulhatnak a kicsik, a sok egyéb program azt is lehetővé teszi, hogy egyszerűen lepasszoljuk a kölyköt, amíg mi játszunk.

Körútunk utolsó állomása a Római Tenisz Akadémia. Sokaknak azért lehet ismerős a hely, mert itt rendezték hosszú időn keresztül a legrangosabb nemzetközi tenisztornát Magyarországon, de ettől nem kell megijedni, bőven jut hely az amatőröknek is. Erősek squashben, van uszoda, fitnesz, wellness… és a shopban lehet talán a legjobb áron beszerezni teniszlabdákat, amiből ugye mindig kell utánpótlás.

Profi szemmel

Már az első alkalommal is egyértelmű: amikor játszanak a tanítványaim, gyorsan ki tudják kapcsolni a munkahelyi stresszt – magyarázza Koller Jenő teniszedző, aki mögött 30 éves edzői múlt áll már. Gyakorlatilag bárki elkezdheti, de a tapasztalatok azt mutatják, azért ha valakinek van megfelelő kondíciója, akkor gyorsabban tud fejlődni. Ha valaki csak heti egyszer gyakorol az edzővel, az nagyjából egy év alatt jut el oda, hogy igazán élvezni tudja a játékot, de természetesen, ha hetente többször edz, akkor sokkal gyorsabban fejlődik. Koller szerint meglepő módon az abszolút kezdőkkel általában gyorsabban lehet haladni, hiszen nem kell kivenni belőlük az autodidaktaként rögzült rossz mozdulatokat. „Edzőként én is azt ajánlom a vendégeimnek, hogy egy idő után ne csak velem játsszanak, hanem hasonló szinten lévő partnerekkel is. Igazán akkor tudják ugyanis kipróbálni magukat, mert tőlem mindig csak jó, pontos labdákat kapnak” – mondja. Természetesen a haladók is tudnak edzői segítséggel relatíve gyorsan fejlődni, egyedül az szükséges, hogy legyen bennük együttműködési készség. Koller tapasztalatai szerint, akik elkezdik, azoknak alig tizede hagyja abba a teniszt. Leginkább azért, mert nem elég ügyesek, és meglepetésként éri őket, hogy teniszezni sem lehet megtanulni egyik hétről a másikra.

 

Tippek, tanácsok

  • Soha ne játssz olyannal, aki nem adja meg a vonalat. Alapszabály a teniszben – nyilván amikor bíró nélkül játszol –, hogy elfogadjuk, amikor a másik outot mond, és nem reklamálunk. De ha nyilvánvaló, hogy nem volt kint, és ő gyakran ilyenkor is bemondja, akkor érdemes másik partner után nézni.
  • Soha ne válassz olyan partnert, akivel a pályán ugyan minden rendben, de utána nem tudsz vele öt percet beszélgetni. Ez pont olyan kínos lehet, mint amikor a nagy Ővel már túl vagy az akción, és kiderül, sem téged nem érdekel, amit ő mond sem őt, amit te.
  • Ne spórolj a labdákon! Sokszor látom, vannak, akik egy fél szezont is játszanak ugyanazokkal a labdákkal. Lehet, hogy egyiküknek sincs kutyája, mert már rég annak kellett volna adni a kopott, puha, teniszezésre alkalmatlan labdákat és újat venni.
  • Soha ne mondj le meccset! Persze van vis major, mondjuk, kificamodott és brutálisan bedagadt a bokád, vagy totál összetörték az autód, ahogy igyekeztél a pályára. De ezek ritka kivételek. A partnerednek tudnia kell, hogy megbízhat benned, és ez fordítva is áll.
  • Kerüld azokat a pályákat, ahol olyanok is játszanak, akik meccs közben üvöltenek. Ha csak zavaróan hangosan beszélnek a melletted lévő pályán edzés közben, még megpróbálhatod kezelni a szituációt egy „Bocs, rosszul hall a barátod, hogy ennyire hangosan kiabálsz neki?” megjegyzéssel, de ez csat ritkán hatásos hosszú távon.
  • Tartsd be az időkereteket. Ha már érkeztél úgy időben a pályára, hogy az előző turnus azzal fogadott, hogy „ja, bocs már itt vagytok? Bocs, már a döntő gém!”, akkor tudod, milyen idegesítő ez. Alapszabály, hogy egész előtt 5 perccel abbahagyod, és akkor még éppen van időd lehúzni a pályát, hogy időben kezdhessenek, akik utánad jönnek.
  • Ne játssz olyan pályán, ahol hátul és oldalt nincs elég hely. Ha landoltál már a kerítésben egy lendületes futásból, tudod, hogy nem éri meg. Ennél még veszélyesebb, amikor egyes pályákon a téli szezonban a világítótesteket közvetlenül a pálya mellé teszik. Nagyjából olyan lehet belefutni, mint amikor autóban kamionnal találkozol.
  • Sokan egész életükben edzővel játszanak. Szépen ütik vissza a labdát, amit kézre kapnak, sőt gyakran még meccselnek is edzőjükkel. (Szegények! Mármint az edzők. Nagyon igyekezniük kell, hogy kihozzák szorosra, és mégse lógjon ki a lóláb.) Ők a lényeget nem élik át, azt, hogy milyen egy igazi becsületes küzdelem valakivel, aki ugyanannyira le akar győzni téged, mint te őt.

 

Hátrányként gyakorlatilag csak azt lehet megemlíteni, hogy egyoldalú terhelésnek van kitéve a teniszező, ami aszimmetrikus testtartáshoz, hátproblémákhoz vezethet, így érdemes például úszással kombinálni.

Hirdetés átugrása →