Így adózunk 2022-ben - amit minden kkv-nak tudni kell!

Új év, új adószabályok. Nézzük, melyek a legjelentősebb 2022-es adóváltozások amik a kkv-kat érintik.

Minimálbér, garantált bérminimum

2022-ben a minimálbér 200.000 forint/hó. A hetibér 45.980 ft, a napibér 9.200 ft, az órabér 1.150 ft.

A garantált bérminimum 260.000 forint/hó. A hetibér 59.780 ft, a napibér 11.960 ft, az órabér 1.495 ft.

Azt, hogy melyiket kell alkalmazni, a végzett tevékenységtől függ. Ha olyan munkát végzel, ami szakképzettséget igényel, akkor a garantált bérminimumot. Tehát nem az határozza meg, hogy milyen végzettsége van a dolgozónak, hanem hogy az adott tevékenység igényel-e szakképzettséget.

Mivel ez jelentős emelés az előző évekhez képest, ezért csökkentik a szociális hozzájárulási adót és megszüntetik a szakképzési hozzájárulást.

Bruttó bér – nettó bér

A minimálbér vagy a garantált bérminimum a bruttó bér, amiből kiindulunk.

Ebből le kell vonni a

  • 15%-os személyi jövedelemadót
  • 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot

és ami marad, az a nettó bér.

De ezzel még nincs vége, a bruttó bér után kell még fizetni 13%-os szociális hozzájárulási adót.

Szociális hozzájárulási adó

2022.01.01-től 13%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó.

Ez hatással lesz (többek között) az osztalék után fizetendő maximális összegre is. 24*200.000 = 4.800.000 forint, ennek a 13%-a 624.000 forint lesz a maximum. Az adó alapja (4.800.000) még csökkenthető például a bruttó bér vagy vállalkozói kivét összegével.

A munkabér vagy vállalkozói kivét után fizetendő szociális hozzájárulási adónál továbbra sincs maximális korlát, azaz bármennyit „keres” valaki, a 13%-os szociális hozzájárulási adót meg kell fizetni.

Szakképzési hozzájárulás

2022.01.01-től megszűnik a szakképzési hozzájárulás.

Kisvállalati adó (KIVA)

A kiva mértéke 10% lesz 2022-ben. Az adó alapja a személyi jellegű kifizetések, de vannak növelő és csökkentő tételek is.

A kiva előnye, hogy nincs nyereségadó, az iparűzési adó is kevesebb lehet akár. Annak jó, akinek a pénzforgalma bankszámlán bonyolódik. Rendezett pénzügyeket igényel. A pénztár növekménye adóalap növelő tétel.

Továbbra is érdemes összehasonlítani (még a szociális hozzájárulási adó csökkenése ellenére), hogy jobban jársz-e a kivával, mint a társasági adóval.

Aki kivát választ, annak nem kell szociális hozzájárulási adót és társasági adót fizetnie. Viszont, ha osztalékot vesz ki, az osztalékadó (szja, szocho) mellett plusz kivát is szükséges fizetnie.

Bármelyik hónapban lehet választani, hogy a következő hónaptól kivás legyél. Kilépni december 1. és 20. között lehet a következő évre vonatkozóan.

Nyugdíjas a munkabére, vállalkozói kivétje után nem fizet kivát, viszont az osztalék után meg kell fizetnie az szja-t, szochot és a kivát is.

Iparűzési adó

2022-ben is lesz „felező”. Megtévesztő ez az elnevezés, de már így terjedt el. Az a lényege, hogy a fizetendő iparűzési adó maximum 1% lesz azoknak, akik erre jogosultak. A maximum értéke az iparűzési adónak 2% alapesetben, de a kedvezményes szabály úgy szól, hogy maximum 1% lehet, ebből jött a felező kifejezés, viszont van olyan település, ahol nem 2% az iparűzési adó, hanem kevesebb, de ott is maximum 1% lehet a kedvezményes kulcs (ha van, mert ugye lehet mentes is).

Kata változások 2022

A katában nem történt változás, sajnos maradt a 3 millió forintos korlát is. Továbbá nem változott a kata bevételi kerete és a havi tételes adó összege sem.

A minimálbér és garantált bérminimum emelése miatt viszont változott az ellátási alap.

A főállású kisadózó biztosítottnak minősül, így valamennyi társadalombiztosítási és álláskeresési ellátásra jogosultságot szerez (például nyugdíj, álláskeresési járadék).

Az ellátások számításának havi alapja havi 108.000 forint, magasabb összegű tételes adót fizető kisadózó után az ellátások alapja havi 179.000 forint.

Továbbra is igaz, hogy egy év katázás egy év szolgálati idő, viszont kevesebb nyugdíjat fog kapni a katás.

(Billingo.hu)

Hirdetés átugrása →