Akik már nyertek a koronavírussal szemben

Hogy az átoltottság mennyire hat a koronavírus járvány ellen, azt jól mutatja Izrael és a Britek pédája. Meredeken csökkenő új esetszámok, egyre kevesebebn vannk korházban és a napi halálesetek száma is már 10 alá esett, mindkét országban.

Gyakorlatilag az év elején már egyértelmű volt, hogy Izrel lesz a világ koronavírus laboratóriuma., hiszen itt rekordgyorsasággal oltják majd az embereket. A december 21-án kezdődp oltási kampányban alig több, mint négy hónap alatt sikerült odáig eéjutniauk, hogy elérték a gyakorlatilag 60 százalék körüli átoltottságot  és ennek következtében sikerült elfojtani a járványt.

Hogy mennyire azt elég jól mutatják a számok. Szombaton mindössze 17 új esetet jegyeztek fel, és 1 ember halt meg. Mindössze 150 beteget ápolnak korházban és ebből 84 a súlyos eset és 50-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Mindezeket az eredményeket úgy sikerül elérni, hogy folyamatosan lazítanak. Az iskolai oktatás és vendéglátás már március első felében újra működhetett, azóta többek között már rendezvényekre, koncertekre is lehet járni oltási igazolással. Sőt bejelentették, hogy május végétől már fogadnak külföldi túristákat is, igaz egyelőre csak a beoltottakat. Maszkot kültéren már egyáltalán nem kell hordani, de felülvizsgálják hamarosan a beltéri maszkviselési szabályokat is.

Európában a minta gyerek ebből a szempontból Anglia. Itt március elején nyitottak újra az iskolák és a nem alapvető cikekket árusító boltok, valamint a vendéglátóhelyek teraszai április 12-én. A lazítások itt is az átoltottság felpörgésének köszönhetőek. Az első oltást a lakosság kicsivel több mint a fele megkapta, igaz enenk az is volt az ára, hogy a két oltás közötti időszakot már a kezdetekben is hosszabbra tervezték. Mára meredeken estek a számok, az elmúlt napokban mintegy 2-3 ezer közütti új fertőzést és kevesebb, mint 10  halálesetet jegyeztek fel a majd 60 milliós országban. 

Hirdetés átugrása →