Az év befektetése az arany: a biztos menedék

Ahogy erősödik a koronavírus második hulláma és annak negativ gazdasági hatásai, úgy lesz egyre fontosabb szempont a biztonság. A befektetések közül például az arany tűnik az egyik mentsvárnak. Nem véletlen, hogy egyre többen vesznek aranyat. Legyen az ékszer, érme, vagy tömbarany.

Márciusban már sláger volt az aranytömb, ahogy megérkezett a járvány, egyre többen vásárolták, és rekordszintre, 448 millió forintra ugrott a havi forgalom. Most ősz elején ismét emelkedik a befektetési célú  kereslet, a forgalom szeptemberben és októberben is átlépte a 100 millió forintot a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. (BÁV) tájékoztatása szerint.

Elmondható, hogy egész évben kapósak voltak az aranytömbök, január és szeptember között a BÁV értékesítése megközelítette az egymilliárd forintot, ami csaknem 70 százalékos növekedés az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. A tömbökkel párhuzamosan az aranyékszerek értékesítésében is folytatódik az év eleje óta tartó stabil növekedés. 

Mindez egyébként nemcsak magyar sajátosság. Az arany iránti kereslet világszinten is nő az elmúlt két évben. Míg az unciánkéti ár 2019 elején 1200 dollr volt, addig az idei évet már 1500 dollárnál kezdte az arany, majd nyáron átlépte a 2000 dolláros árat, ami minden időők történelmi rekordja. A legtöbb elemző szerint a drűgulás folytatódhat, a járvány miatti bizonytalanság és a dollár gyengülése is az aranyat erősítheti. 

Hirdetés átugrása →