A rövid repülőjegyek átlagára pusztán 1 euróval több, mint 3 éve

14 százalékkal több magyar utazik repülővel az idei ünnepek alatt, mint három évvel ezelőtt a Kiwi.com adatai alapján. A rövidebb repülőútra szóló jegyek átlagosan 1 euróval kerülnek többe, mint három éve, de aki 1500 km-nél messzebbre repül, annak átlagosan 20% körüli emelkedéssel kell kalkulálnia. Globálisan Bangkok, az európai utazók körében pedig London a legnépszerűbb úti cél, de hazánk sem panaszkodhat: Budapest mind a globális mind pedig az európai foglalási listán az előkelő top10-ben szerepel.

A közelgő ünnepek kapcsán a cseh utazási technológiai vállalat, a Kiwi.com belenézett a repülőjegy eladási adataiba, amelyekből kiderült, hogy 2022. december 18. és 2023. január 8. között 14%-kal többen fognak Magyarországról repülni, mint három évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Ez a szám vélhetően tovább növekszik majd, hiszen még a következő napokban is egyre többen foglalják le utazásukat az ünnepi időszakra.

Párizs tömve lesz az ünnepek alatt

„Az ünnepek alatt a francia főváros, London és Berlin a legnépszerűbb úti célok a magyarok körében, de a keresési listát vezető Dubai is szerepel a foglalási lista 14. helyén, ami azt mutatja, hogy az ünnepi szezonban van hajlandóság Európán kívüli utazásra” – kommentálta az adatokat Eliska Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója. „A globális foglalási listát Bangkok, London és Párizs vezetik. Ezen a listán Budapest a 9. helyen áll” – tette hozzá.

Az európai foglalási lista első helyén London áll, a második helyen Milánó szerepel, amit Párizs követ, ami úgy tűnik, tele lesz turistákkal az előttünk álló ünnepi szezonban. A kontinensről foglalók körében fővárosunk a 7. legnépszerűbb.

A pár napos városlátogatás a legjellemzőbb

Az ünnepi időszakban az 1-3 napos utazás a legnépszerűbb: a magyar utazók kétharmada ennyi időt tölt választott desztinációján. Közel minden ötödikük viszont akár 7 napnál is többet marad. A többiek fele-fele arányban 4-5 vagy 6-7 napos kikapcsolódásra mennek. Hozzánk is jellemzően miniszabira érkeznek: ebben az időszakban a Budapestre repülő turisták 56%-a 1-3 napot tölt nálunk, de az utazók kb. negyede akár 4-6 napra is marad.

A rövid repülőutak ára alig változott három év alatt

A Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója a következőképpen kommentálta az árak alakulását: „2019-ben a rövid, azaz az 1499 km-en belüli repülőjegyek átlagosan 85 euróba kerültek, idén mindez csupán 1 euróval több. De az ennél hosszabb távú repülőjegyekért arányaiban jobban a zsebükbe kell nyúlniuk a magyar utazóknak.” Összességében a vizsgált időszakra a repülőjegyek átlagosan 21%-kal kerülnek többe, most átlagosan 151 euróért vehetünk repülőjegyet. A régióban vizsgált országok közül csak a lengyeleknél olcsóbbak a repülőjegyek, mint nálunk.

Hirdetés átugrása →