Beütött a koronavírus, de kiütni nem tudta az autópiacot

A 2018-as rekordévet követően, még erősebb mérleggel zárt 2019-ben a magyar autópiac. Mondhatni, szinte törvényszerű volt, hogy ez a tendencia fog kirajzolódni, de a tavalyi év történéseire senki sem számított. A koronavírus megálljt parancsolt az eladásoknak, s habár ennek hatása az év végi statisztikában is jelentősen érződik, mégsem alakult olyan kedvezőtlenül a helyzet, mint ahogy azt az elején prognosztizálták a gépjárműszektorban. Az ország legszélesebb márkakínálatát egy helyen értékesítő vállalat 2020-as eladási számai is erről árulkodnak.

Az elmúlt évben összesen 128.031 db új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 2019-hez képest 18,92%-os (-29.878 db) csökkenést jelent. A kishaszon-gépjárműveknél nagyságrendileg hasonló a helyzet: 15,87%-os volt a kereslet-visszaesés, ami darabszámban -4.158-nak felel meg. A járványügyi helyzet az óbudai vállalat működésére is rányomta bélyegét, de a Duna Autó Cégcsoport még a szerencsésebbek közé tartozik. Habár értékesítési trendje követte a visszaeső piacot, 2018-hoz viszonyítva így is pozitív mérleggel (+28,7%) zárta az évet. Összesen több mint 5.000 autót adtak át tavaly.

Minek köszönhetjük, hogy a magyar autópiac túlélte a koronavírus okozta gazdasági válságot? Úgy gondolom, elsősorban annak, hogy a nagycsaládos autóvásárlási programot nem függesztették fel a veszélyhelyzet idejére, valamint, hogy az elektromos pályázat is újraindult” – árulta el Markó Zoltán, az óbudai társaság kereskedelmi és marketingigazgatója. „December végéig több mint 300 nagycsaládos szerződést kötöttünk meg, a nálunk vásárolt elektromos, illetve hibrid autók pedig közel 10%-át adták a 2020-as forgalmunknak. Részben ezzel is magyarázható, hogy magánvásárlóink aránya továbbra is magas, 45,3%, ami nagyobb, mint a piaci átlag. Emellett a járványügyi helyzet kiváltotta új vevői igényekhez is gyorsan tudtunk alkalmazkodni azáltal, hogy kiépítettük online értékesítési csatornáinkat. Ma már nem meglepő, ha reggel arra ébredünk, hogy az éjszaka folyamán eladtunk egy-egy autót a virtuális térben.”

Árérzékenyebbé vált fogyasztók
Duna Autó Cégcsoport tavalyi eladásainak 87,7%-át tették ki az új, és mindössze 12,3%-át a használt gépkocsik. A vállalat adatai alapján egy újautó-vásárló átlagosan közel bruttó 7,4 millió forintot áldozott négykerekű társára, több mint 1 millió forinttal többet, mint 2019-ben.  Ráadásul a vevők 16,87%-a engedhette meg magának, hogy bruttó 10 millió forint feletti összeget is kifizessen egy jól felszerelt modellért.

A tavalyi év legdrágább autója ismét egy Volvo XC90 volt, ami több mint bruttó 27,15 millió forintért kelt el, céges használatra. Magánvásárlóként a legtöbbet ugyancsak a svéd márka ezen modelljéért fizettek, igaz, finanszírozással, közel bruttó 23 millió forintot. A 2019-es értékesítési adatokhoz képest, mindkét említett esetben majdnem bruttó egymillió forinttal nőttek az értékek. Egyértelműen látszik tehát, hogy hiába emeltek árat az autógyártók – beépítve a díjszabásba a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló, drágább hibridtechnológiák költségeit –, a vásárlási kedv így sem esett vissza jelentősen – legalábbis nem emiatt. A magánvásárlók többsége (71,8%) továbbra is inkább készpénzre vásárol autót. A jó hír viszont az, hogy a jelentősebb dráguláson már tavaly túlesett az autópiac, újabb áremelés kisebb arányban várható 2021-ben.

2020 meghatározó trendjei
Markó Zoltán elmondása szerint a környezetvédelem kérdése egyre inkább foglalkoztatja a potenciális vevőket, amihez ösztönzőleg hat(ott) az állami, elektromos autóvásárlási támogatás is. Az árérzékenység azonban nem jelenti egyben azt is, hogy az ügyfelek lemondanának olyan igényeikről, mint a megfelelő biztonságtechnika, vagy a különböző kényelmi funkciók és a szórakoztató elektronikai eszközök.

A gázolajos gépjárművek továbbra sem a vásárlók kedvencei a Duna Autó Cégcsoport vevőinek, mindössze 24,7%-uk tette le voksát mellettük. A többség, 66,2% továbbra is a benzineseket részesítette előnyben 2020-ban. Hosszabb utakon a dízelek azonban továbbra is verhetetlenek. „Ezek a motorok ugyanis alacsonyabb fordulatszámon üzemelnek, ami kisebb fogyasztást és motorkopást, valamint hosszabb élettartamot eredményez, ráadásul alacsony fordulatszámon is nyomatékkal működtethetők. Arról nem is beszélve, hogy károsanyag-kibocsátásuk semmivel sem magasabb, mint benzines társaiké” – árulta el a szakember.

Hirdetés átugrása →