Az autók iPhone-ja

Jobban gyorsul, mint egy alap Porsche 911-es, majdnem olyan szép, mint egy Aston Martin, és 400 kilométer a hatótávolsága, ami egy elektromos autótól azért elég szép. Sokak szerint ma a világ legjobb autója.

Százharminccal suhanunk az autópályán, amikor elengedem a kormánykereket. Kezemet ölembe ejtem, fejem hátra billentem, és behunyom a szemem. Mámorító az élmény, de amikor pár másodperccel később, ismét aktív sofőr üzemmódba helyezem magam, rémült tekintetekbe akad pillantásom. A mellettünk haladó autókból rettegve bámulnak rám, egyesek már a telefonjukat nyomogatják… hogy fényképet készítenének, vagy a rendőrséget akarták hívni, azt nem tudom. Egy dolog viszont nyilvánvaló: a lakosság túlnyomó része még nincs felkészülve a Tesla Model S-re.

Hogyan is lehetnének, ha a Tesla sem készült fel Magyarországra? Nincsenek szupertöltők (a gyár által világszerte telepített, további értesítésig ingyenesen használható gyorstöltő-állomások), nincsen forgalmazó, nincs vásárlási lehetőség. Aki ma hazánkban az amerikai milliárdos, Elon Musk korszakalkotó, paradigmaváltó autójára vágyik, annak külföldre kell utaznia (legközelebb Bécsben található értékesítési pont), vagy tartós bérletbe veheti a Business Lease Hungary Kft-től. Mi magunk utóbbiak demóautóját tettük próbára, így tesztünk célja kettős: az autó erényeinek és hiányosságainak feltérképezése mellett arra is választ igyekszünk találni, jó ötlet-e Teslát lízingelni flottaautóként.

 

Elindulunk

Mindenekelőtt némi háttérinformáció azoknak, akik nem naprakészek a Morgan Stanley által két éve a világ legnagyobb jelentőségű autógyártójának kikiáltott Tesla Motorsszal kapcsolatban. A vállalatot a dél-afrikai származású Elon Musk, a PayPal egyik alapítója hozta létre még 2003-ban. Musk űrrepüléssel éppúgy foglalkozik, mint a vákuumcsőben futó, hipergyors vasúttal, de a közvélemény leginkább a konvenciókat előszeretettel felrúgó villanyautómárka tulajdonosaként ismeri. A cég egy közepesen eredeti, közepesen érdektelen sportautó után 2009-ben vezette be a Model S szedánt, amely mindent, de mindent máshogy csinál, mint egy hagyományos, belső égésű autó, ezért az emberek vagy vallásos áhítattal imádják, vagy értetlenül szemlélik.

A különbség papíron is szembeötlő (hogy mást ne mondjunk, nincs motortér), de a távlatok a személyes találkozáskor nyílnak meg. A Model S utastere kifejezetten tágas, legalábbis hosszában és széltében; a magasabbaknak beszálláskor meggyűlhet a bajuk az erősen döntött szélvédőoszlopokkal. A csomagoknak kifejezetten jó dolguk van a Tesla fedélzetén: hátul annyi a hely, hogy akár egy gyári kiegészítőként kínált, két gyermek elhelyezésére alkalmas szükség-üléspad is beépíthető ide, elöl pedig egy néhány sporttáska elhelyezésére bizonyosan alkalmas pótüreg segíti a pakolást.

Már az elindulás kihívásokat tartogat – részint azért, mert felfoghatatlanul egyszerű, részint mert nem az. Az nem újdonság, hogy nem kell indítókulccsal bajlódni, elég, ha magunknál tartjuk az autót formázó jeladót, de az szokatlan, hogy nincs start gomb, amit megnyomva készenlétbe helyeznénk az autót. Minek is volna, hiszen az ajtó nyitásával már jeleztük a kocsinak vezetési szándékunkat – a Tesla másként gondolkodása az ilyen alapvető funkciókban ütközik ki leginkább.

 

 

Némán suhanunk

Amint mozgásba lendül a Tesla, pontosan úgy viselkedik, mint bármely más nagy teljesítményű, jól hangolt autó. A padlóba kényszerített akkumulátorok miatt mélyen van a Model S tömegközéppontja, ami segít stabilizálni a járművet, ezáltal szükségtelenné teszi a futómű felkeményítését. A rugózás kényelmes, a kormányzás kiszámítható, az autó kevesebb megszokást igényel, mint egy automata, hiszen minden körülmények között lineáris az arány a gázpedál állása és a gyorsulás mértéke között. Lineáris, és cseppet sem visszafogott: a villanymotor rögtön induláskor maximális forgatónyomatékkal csavarja a féltengelyeket – sebességváltó nincs, csupán egy fix fordulatszámcsökkentő áttétel –, a gyorsulás ezért lehengerlő. Hogy a motorzaj teljes hiányát örömteli vagy bizarr jelenségként éljük meg, az egyéni megítélés kérdése, hosszú távon mindenesetre kifejezetten megnyugtató a csend.

Nem véletlen, hogy impozáns méretei, sportosan áramvonalas megjelenése, a modern okostelefonokról, tabletekről ismert kommunikációs, szórakoztató és tájékoztató funkciókban bővelkedő felszereltsége és persze igen magas ára miatt sokan luxusautóként tekintenek a Teslára. Ez tíz évvel ezelőtt a nagyvállalati flottavásárlók kedvencévé tette volna, és vezérigazgatók tucatjai váltottak volna a tisztán elektromos üzemű nagyautóra, 2008 óta azonban árnyaltabb a kép. Mivel pedig a tágabb értelemben vett társadalom inkább látványos kuriózumként, valamiféle egzotikus sportszedánként tekint a Teslára, mint a környezetbarát autózás élharcosaként, sokan nem vállalják a kockázatot. Mindezt Trybek Gábortól, a Business Lease Hungary Kft. kereskedelmi igazgatójától tudjuk meg, aki azt is elmondja: szinte az összes hazai multinacionális nagyvállalat vezetősége komoly érdeklődést mutat az autó iránt, így ha a flottafelelősöket meg tudják győzni, nem kell további ellenállástól tartaniuk. A piac sajátosságát mutatja, hogy számtalan készpénzes vevő jelentkezett náluk, aki egy összegben kifizette volna a szerződéses összeget, a lízingpiac azonban nem így működik.

 

Elvezeti magát

Egyébként ma Magyarországon sokkal praktikusabb lízingelni, mint birtokolni a Teslát. Egyrészt a szokatlan technika miatt feltétlenül hasznos egy szakértő a háttérben, aki adott esetben kisegít, ha a számtalan funkció valamelyikével nem boldogulunk, másrészt a szervizelés Magyarországon még nem megoldható, csak Ausztriában. A Business Lease Hungary Kft. értelemszerűen intézi ennek a lebonyolítását, miközben az ügyfél időkiesés nélkül, cserejárművel járhat. Sőt a villanyautós viszonylatban lenyűgöző, de valós mércével mégis csak korlátozott, 400 kilométer körüli hatótávolságra is tud gyógyírt a flottakezelő vállalat: amennyiben az ügyfél nyaralásra, hosszabb utazásra indulna, Teslája helyett hasonló kategóriás hagyományos autót bocsátanak a rendelkezésére.

Ami a cikk elején említett, félautonóm vezetési élményt illeti, az jól példázza a Tesla lényegét: amikor tesztautónk megérkezett Magyarországra, még nem volt képes önmagát elvezetni az autópályán. A gyár azonban folyamatosan és rendszeresen készít, és küld rendszerfrissítéseket az autókhoz – lapunk zártakor éppen a Tesla v8.0 operációs rendszer jelent meg, és egy sor funkciófrissítés mellett teljesen átdolgozott műszerfali grafikát és menürendszert hozott. Egy ilyen update ruházta fel robotautós képességekkel a Model S-t – persze az ehhez szükséges hardvert 2014 vége óta eleve beépítették az autóba, épp csak korábban nem aktiválta a gyár. Aki tehát Teslát vesz vagy lízingel, az nem egy autóhoz jut, hanem egy folyamatosan fejlődő, mindig naprakész, soha nem avuló – és nem mellékesen ördögein gyors – közlekedési szolgáltatáshoz.

Hirdetés átugrása →