Béres Gyógyszergyár Zrt. Sikeres márkaátvitel

Bár kezdetben nem úgy indult, mégis az elmúlt fél évszázad egyik nagy erkölcsi-üzleti sikere a Béres Csepphez köthető. Idősebb dr. Béres József a róla elnevezett készítménye kifejlesztését 50 éve fejezte be, ám az azt követő korszak nem kedvezett az új nézeteket valló, „magányos” feltalálónak. A rendszerváltás kellett ahhoz, hogy a készítmény elismertetésére saját vállalkozást alapíthassanak, és elindulhassanak egy professzionálisan működő részvénytársaság felvirágoztatásának útján. Jól megválasztott stratégiával, márkaépítéssel, termékbővítéssel mára egy 20 milliárd forint árbevételű, nyereséget termelő, stabil, céggé vált a Béres. 

„Miközben édesapám minden erejét a rászorulók megsegítésére fordította, és a cseppek hivatalos elfogadásáért küzdött a leghitványabb féltékenységgel, szakmai értetlenséggel és a politikai ellehetetlenítéssel szembesült – kezd a történet mesélésbe dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke. – Azt, hogy a küzdelmes éveket egyáltalán sikerült túlélnie, csakis tartásának, magabiztos tudásának és hatalmas elszántságának köszönhette. Persze, a család, a barátok feltétel nélkül mellette álltak és lettek támogatói is, akik végig hittek benne.” A Béres Csepp márkanevet viselő roboráló (erősítő) szert 1972-re készítette el idősebb dr. Béres József. Az egészség megőrzésének, a betegségek elkerülésének lehetőségét teljesen új alapokra helyezte, ám úttörő szemléletéért elfogadás helyett üldöztetéssel kellett szembesülnie. A kezdet nagyon távol állt a sikertörténettől, a termék elfogadtatását gáncsolták, a tudóst még kuruzslással is megvádolták. A korszak nem kedvezett az „egyénieskedő” feltalálóknak, találmányoknak. Ám a Béres József mellett kiállók köre gyorsan szélesedett. Sokan keresték fel őt, és egyre többen számoltak be a készítmény jótékony hatásáról. Kósa Ferenc 1976-ban egy dokumentumfilm készítésére vállalkozott, szándéka szerint az igazságot kívánta kideríteni. Sokórányi anyagot forgattak, ám bemutatás helyett letiltották a filmet, alkotóját pedig hallgatásra ítélték. Mindeközben emberek tízezrei zarándokoltak gyógyulásukat remélve Béres Józsefhez. Végül társadalmi nyomásra, 1978- ban a hatóság engedélyezte a Herbária részére a készítmény gyártását és forgalomba hozatalát. Támogatást, reklámot, fejlesztést a cseppek persze nem kaptak. Csak tíz év után, 1986-ban kerülhetett sor a Kósa-féle Az utolsó szó jogán című dokumentumfilm befejezésére, majd nyilvánosságra hozatalára, ami országszerte hatalmas visszhangot váltott ki, így az emberek fejébe mélyen beépült a Béres név. A készítményhez szinte csodaszerimázs kapcsolódott, bár feltalálója ezt soha nem állította róla. Az igazi változás 1989-ben történt, amikor Béres néven... 

Cikkünk teljes terjedelemben az 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyben jelent meg. Ha kíváncsi a lgsikeresebb magyar vállakozások titkaira, keresse a könyvesboltokban, vagy rendelje meg most extra kedvezménnyel a kiadótól. 

Hirdetés átugrása →