Durva esés a kriptopiacon - eleshet a 40 ezer dolláros szint is

Közel 4 havi mélypontra majd 40 ezer dollárig esett a bitcoin árfolyama és úgy tűnik a várható amerikai jegybanki szigorítások és különböző államok kemény szabályozása továbbra is nyomás alá helyezi az árfolyamot.

Elképesztő magasságokba ért, és nagyon dinamikus árfolyamerősödés jellemezte a kripto devizákat 2020 őszétől. A bitcoin 2020 októberében 11 ezer dolláros szintről indult és a hegymenet kitartott több mint egy éven keresztül 2021 november elején már közelítette az árfolyam a 70 ezer dollárt. Azóta azonban lényegében folyamatosan a gyengülés és a csúcsához képest a bitcoin már elveszítette értékének 40 százalékát.

Mindennek talán az elsődleges oka az, hogy úgy szigorűbb pénzügyi politikára a pénznyomtatás visszafogására kell számítani idén. Az  amerikia FED márciusra várható első kamatemelése és az eszközváásrlási program csökkentése, leállítása azt jelenti, kevesebb pénz lesz a rendszerben. De emellett nem szabad más tényezőkről sem elfeledkezni, egyre több ország pénzügyi hatósága lép fel keményen a kriptodvaluták ellen. 2021 őszán például Kínában minden kriptopénzzel kapcsolatos tevékenységet betiltottak.

Szóval lehet, hogy megint néhány csendesebb évre lehet számítani. Mert azért az elmúlt 5 év sem kizárólag hegymenet volt. Ne felejtsük el, hogy a 2017-es nagy rally után, akkor alig ezer dollárról majd 20 ezer dollárig száguldott az árfolyam, jött a gyors zuhanás, egészen 3500 dollárig és az új csúcrsa egészen 2020 novemberéig kellett várni.

Hirdetés átugrása →