Megoldás hosszú távra

A bizalmi vagyonkezelésben tartott vagyonelemek védettek a családi viszályoktól és a hitelezőktől, és a kedvezményezetti juttatás feltételekhez is köthető, az idő előre haladtával változtatható. A generációváltás évtizedes folyamat, amiben megin-gások és irányváltások is előfordulhatnak. Ilyenkor jön jól, ha bizalmi vagyonkezelésben vannak a vállalkozások, egyéb vagyonelemek, mert a vagyonrendelő, a protektor vagy a vagyonkezelő szavatolhatja, hogy az eredeti céloknak megfelelően haladjon tovább a folyamat – mondja Antall György, az APELSO TRUST Zrt. partnere.

Az MNB kimutatása szerint 256 vagyonkezelés van ma Magyarországon. Ez a szám tavaly ilyenkor 170 körül volt. Mennyiben befolyásolja ez a trend a generációváltást?

– A generációváltás nemzetközileg is kipróbált módszerei rendelkezésre állnak, és ma már számos hazai tanácsadó is segíti ebben a hazai kkv-kat. A bizalmi vagyonkezelés ezeknek egyike, abban segít, ha az alapító vagy a második generáció előre szeretne gondolkozni, és egy több generáción átívelő családi vagyonstruktúrát kíván létrehozni. A bizalmi vagyonkezelés védelmi szintje és rugalmassága nagyobb, mint egy közvetlen magánszemély által tulajdonolt cégcsoporté. Elkerülhető például, hogy egy közvetlen tulajdonban lévő családtag esetleg nem az előzetes megállapodás szerint lép, és hátrányba hozza a többieket. Lehetőséget ad arra is, hogy a vagyonkezelés kedvezményezettjeit (többnyire családtagokat) teljesítményük vagy egyéb feltételek alapján részesítse juttatásban. Összeségében azt gondolom, minél magasabb a vagyonkezelések, illetve a family office-ok száma, annál több esetben gondolkoznak hosszú távon a családi vállalkozások. Egyébként ne higgyük, hogy csak hazai problémáról beszélünk: a UBS globális family office reportja szerint a családok 33 százalékában az alapító generáció még nem tudott döntést hozni az átadás folyamatáról.

– Bizalmi vagyonkezelés és family office: mi is a különbség?

– A bizalmi vagyonkezelés egy szerződéses jogviszony, a vagyonrendelő a szerződésben meghatározott feltételek mentén a vagyonkezelőre bíz meghatározott vagyonelemeket. A vagyonkezelő lehet egy családi kezelésben lévő cég, magánszemély vagy egy Apelso Trusthoz hasonló, több család vagyonával foglalkozó, MNB-engedéllyel rendelkező vagyonkezelő. A family office részben egy szervezet, részben pedig egy szolgáltatáscsomag, mely tartalommal tudja megtölteni a bizalmi vagyonkezelési jogi struktúrát. A family office működése során a családi vagyon mindennapi működését határozzák meg a család által közösen lefektetett szabályok, a befektetéskezelés, eszközallokáció pedig központi szinten történik. Ez a 2. és 3. generáció számára lehet fontos megoldás, különösen  több leszármazott esetén.

– Ahogy Ön is mondta, jelenleg még az is kihívást jelent, hogy az alapító valóban félre tudjon állni, miért gondolkoznának akkor több generációban?

– Ez egy természetes emberi reakció. A családi vállalkozás alapítója általában nagyon....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin őszi lapszámában olvasható. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

 

 

 

 

 

 

Hirdetés átugrása →