Mindig legyen cél, amiért meg kell küzdeni - Borsodi László Borsodi Műhely Kft.

Borsodi László 1981-ben kezdte önálló kisiparosi tevékenységét a Győrhöz tartozó Ménfőcsanakon. A fémipar több területén is bizonyított Borsodi Műhely ma már fogalom a szakmában, nem csak Nyugat-Magyarországon. 

Borsodi László eredeti szakmája marós. Az NDKban dolgozott a hetvenes évek elején, s miután hazajött, nem találta a helyét. Több munkahelyen is próbálkozott, de sehol sem látta a lehetőségét arra, hogy szaktudása, szorgalma érvényesülhessen. Ahogy ő meséli: „Csak egy jó munkahelyet akartam magamnak, de nem találtam. Hát csináltam egyet.” Így lett tehát kisiparos, azaz ahogy akkor mondták, maszek. Igazi sikertörténet az övé, hiszen a ménfőcsanaki 12 négyzetméteres nyári konyhából egy NDK-s kis pisztolyfúróval indult, ma pedig cége a legmodernebb technológiákkal dolgozik három telephelyen, Győrben, Szombathelyen és Kisújszálláson. Az „egy jó munkahely”-ből mintegy 180 dolgozónak biztos megélhetést nyújtó vállalkozás fejlődött, milliárdos forgalommal. Borsodi László nem egy jól sikerült privatizációval, nem egyetlen nagy dobással jutott az elismert vállalkozók sorába, hanem hosszú évek aprólékos, átgondolt és kitartó munkájával. A vállalkozás kezdetben textilipari gépekhez gyártott alkatrészeket. Már ez is precíz munkát igényelt. Azonban a rendszerváltás nyomán a hazai könnyűipar összeomlott, a megrendelők gyakorlatilag megszűntek. Az útkeresés az egyedi alkatrészgyártás felé terelte a céget, és az alapító egyre inkább úgy látta, a piac a kiváló minőséget hajlandó jól megfizetni. Ez a felismerés hosszú távra meghatározta a cég alapállását, tevékenységét, s határozza meg ma is. „Nekem meggyőződésem, hogy mindig kell lennie távlati célnak, ami elérhető, de amiért keményen küzdeni kell. Rendnek, rendszernek és célnak kell lenni, ez hajt minket előre” – vallja Borsodi László. Nagy lépés volt az Opellel kötött kizárólagos beszállítói szerződés 1998- ban, melynek révén alkatrészeket szállított a szentgotthárdi gyártóberendezésekhez. Ezután egyre több nagy megrendelővel, köztük több ismert multinacionális céggel kerültek üzleti kapcsolatba. 1999-ben az akkor már Borsodi Műhely Kft. megvásárolt egy csődbe ment fémipari üzemet Kisújszálláson, jelentősen növelve ezzel a kapacitását. A ménfőcsanaki családi háznál kialakított üzem így is szűknek bizonyult, így a vállalkozás 2002-re felépítette új telephelyét a Győri Ipari Parkban. Megrendeléseik Szombathelyen is gyarapodtak, az elektronikai iparban működő Epcos a teljes alkatrészgyártó és karbantartó részlegét átadta a Borsodinak. Ehhez új céget alapítottak 2004-ben, a Borsodi Fémmegmunkáló Kft.-t. és gyártóbázist béreltek. A fejlesztéseket időnként a kényszer szüli. Így volt ezzel a Borsodi korábban az akkreditált mérőlaboruk felállításával, mivel itthon nem akadt megfelelő. Hasonló helyzet állt elő, amikor egy lehetséges légiipari üzlet kapcsán kerestek garantált, kiváló minőségű hőkezelő partnert. Nem találtak, ezért bővítették......

Cikkünk teljes terjedelemben az 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyvben jelent meg. Ha kíváncsi hogyan lettek sikeresek a feltörekvő magyar középvállalkozások, keresse a könyvet a könyvesboltokban, vagy rendelje meg a kiadótól közvetlenül, most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →