Bővült a lízingpiac

Dinamikusan bővül a magyar piac, az idei első félévben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, 19 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek, a kihelyezett lízingállomány 10,3 százalékkal nőtt 2015-höz képest.

Az európai lízingpiac 2014 óta fokozatosan bővül, a 333 milliárd eurós tavalyi éves teljesítmény 20 milliárd euróval jobb lett az előzetes adatoknál – közölte a Magyar Lízingszövetség. Az új kihelyezések a személyautó-finanszírozásban tavaly 12,6 százalékkal nőttek 2015-höz képest. A haszongépjárműveknél 13,1 százalékos bővülést könyvelhettek el az európai lízingcégek, a gépek és ipari berendezéseknél pedig 10,3 százalékkal nőtt az új kihelyezések összege az elmúlt évben – írja az MTI.

 

„Az előző években tapasztalható növekedést az autófinanszírozás hajtotta, de biztató, hogy a gép- és ipari berendezések finanszírozásánál is két számjegyű emelkedés következett be. A cégeknél, különösen a kis- és középvállalkozások körében egyre nagyobb az igény a lízingkonstrukciók iránt” - mondta el Jurgita Bucyte, a Leaseurope vezető tanácsadója.

 

Az európai lízingszakemberek között végzett felmérés alapján a válaszadók 78 százaléka növekvő volumenekre számít 2017 második felében, és többségük - a változatlan vagy csökkenő kamatrések ellenére - eredmény-növekedéssel számol.

 

„A járműfinanszírozás Magyarországon is a lízingpiac egyik legfontosabb húzóereje volt 2016-ban, különösen a nagyhaszon-gépjárművek csoportja. Az idei első félévi 279,4 milliárd forintos lízingkihelyezés az elmúlt öt év legjobb féléves teljesítménye” - fejtette ki Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

 

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint a lízingpiac szempontjából különösen kedvező, hogy mind Európában, mind Magyarországon egyre több kis- és középvállalkozás a lízingfinanszírozást választja, ha beruházás indításáról van szó. A Magyar Lízingszövetség szakértői 2017-ben a finanszírozott összeg 5 százalékos növekedésére számítottak, de a kedvező gazdasági környezet miatt ennél nagyobb lehet az éves bővülés – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Hirdetés átugrása →