Hihetetlen, közel 500 ezer a bruttó átlagfizetés - ennyit nem kereshet egy átlag magyar!

A KSH friss adatai alapján 2021 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800,volt, ami közel 10 százalékkal magasabb, min egy évvel korábban. A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 327 700 forint lett. Ha azonban azt gondoljuk ennyit keres egy átlagmagyar akkor nagyot tévedünk. De nézzük a részleteket.

Hogy masszívan emelkednek a bérek Magyarországon azt szinte mindenki tapasztalja, más kérdés, hogy mire elég a gyarapodó fizetés, hiszen ezzel párhuzamosan az infláció is rohamléptékben nő. A KSH friss adatai alaőján 2021 egészét tekintve 8,7 százalékkal nőttek a bruttó bérek és az év vége felé még gyorsult is a növekedés, hiszen decemberben már 9,7 százalékos volt. A nettó bér pedig kedvezmények nélkül számolva 327 ezer forint lett decemberben. A 9,7 százalékos növekedés egyébként nem is tűnik annyira magasnak, ha figyelembe vesszük, hogy decemberben év/év alapon már 7,4 százalék volt az infláció.

Ha azt gondoljuk ennyire nem állhaunk jól, havi fél milliót mégsem kereshet egy átlag magyar, akkor nem is tévedünk. Két fontos tényezőt ugyanis mindenképpen érdemes figyelembe venni. Egyrészt azt, hogy a decemberi minden korábbinál magasabb értékek részben a szokásosan év végén évente egyszer fizetendő jutalmaknak, prémiumnak, bónusznak köszönhető. Másrészt az átlagbér nem egyezik meg azzal, amit egy átlagos munkavállaló keres. A legmagasabb keresetűek magas fizetése ugyanis lényegesen húzza felfelé az átlagot. Így ha azt akarjuk megtudni mennyit keres egy átlagos magyar munkavállaló, akkor a medián értéket kell nézni, amit közöl is a KSH. Ha a fizetéseket sorbaállítjuk a legalacsonyabbtól a legmagasabbig, akkor a középen álló dolgozó fizetése lesz a mediánbér. Tavaly decemberben ez bruttó 380 ezer forint volt, míg a nettó mediánbér, tehát, amit egy átlagos dolgozó hazavisz kicsivel több, mint 250 ezer forint.

 

Hirdetés átugrása →