Budapest 150: fővárosi relikviák ezrei bújnak meg a Vaterán

Több mint 40 ezer műkincs között Budapest múltjából is rengeteg relikviára le lehet csapni. Budapest 150 éves születésnapja alkalmából most ezeket listázta a Vatera.

A Budapest szóra rákeresve a Vaterán e sorok írásakor közel 22 ezer találatot dob a rendszer: ez tízezer feletti gyűjtői terméket (például régi képeslapot, bélyeget, fényképet, zászlót), illetve több mint háromezer, főleg antikvár kötetet takar. Természetesen a tételek közt megtalálhatók a Bin There és a Budapest Park közös jótékonysági árverésének tételei is, amelynek lényege, hogy olyan zenekari "szemetet" zárnak palackba, ami a rajongók számára igazi kincseket rejt.

Az egyesítés évének emlékei

Igencsak hosszú folyamat vezetett odáig, hogy most Budapest 150 éves születésnapját ünnepelhetjük, hisz a három városrész összevonását már 1849-ben a forradalom kormánya, majd az abszolutista hatalom is szorgalmazta. Végül 1873. november 17-én Buda, az akkori főváros, Pest, a kereskedelem és az ipar központja, illetve Óbuda, az egykori mezőváros összeolvadt egy fővárossá; amely rohamos léptekben vált világvárossá a következő évtizedekben.

Ebből az időszakból, vagy akár pontosan az egyesítés évéből pedig több relikviárakönyvre, akár kőnyomatos térképre bukkanhatnak az online vásárlók a Vaterán – ha elmerülnének Budapest történelmében – de a főváros metropolisszá fejlődését, ikonikus építményeinek szaporodását is nyomon követhetik az online piactér tárgyainak, képeinek köszönhetően.

Széchenyi a modern fővárosért: az első hidak megjelenése

A főváros mai képét meghatározó ikonikus hidak XX. századi pillanatait megannyi képeslapon, fényképen és festményen örökítették meg, sőt a Vatera-vásárlók még a kezdetleges, XVII. századbeli hajóhidakról is találhatnak néhány relikviát. Mindezen emlékek között pedig olyan ereklyékre is lehet bukkanni, mint például az első állandó hidunk, a Lánchíd újjáépítésére kiadott felárjegyes levelezőlap. Vagy az Erzsébet-híd – amely építésekor a pesti belváros arcát nagyban átszabták és majdnem a belvárosi plébániatemplomot is lebontották – látképével díszített, 1920–1930-as évekből származó díszpohár.

Budapest épületeinek legjei

A főváros egyik legrégebbi temploma a Belvárosi plébániatemplom, amely középkori alapokon nyugszik, hajdanán Zsigmond király parancsára építették át gótikus stílusban, később mecsetként is használták, s végül a XVIII. században nyerte el barokk stílusú arcát. E kalandos történetét a Vaterán egy jegyzeteket egybefűző könyv meséli el. Míg a szintén XIII. századi alapokra épült, a kor leghíresebb építészei, Ybl és Hauszmann Alajos által megálmodott Budavári Palotáról akár az első, XIV. századi ábrázolását mutató érmét is meg lehet találni az online piactéren. Sőt, a Budai Várnegyedet szintén nagyban meghatározó Halászbástya, Mátyás-templom múltját is számtalan kép, festmény, rézkarc és metszet eleveníti fel. De Budapest egyik legjelentősebb épületéről, a Steindl Imre által tervezett Parlamentről Rónai jelzéssel ellátott ceruzarajzot, 1920-as évekbeli sajtófotót vagy akár egy ‘56-ból származó térbeli makettet is lehet találni a Vaterán.

Közterek a városban élőkért: zöld oázisok, mulatságok helyszínei

Ahogy szaporodtak az épületek, úgy nőtt azon közterek száma is Budapesten, ahol igazi belvárosi paradicsomban érezhették magukat a városlakók. Ilyen például a Margit-sziget is, ahol egykoron egymással vitatkozó szerzetesrendek éltek, majd később a magyar irodalmi élet nagyjai is előszeretettel jártak. A Jókai által Budapest tündérkertjeként emlegetett oázis XIX–XX. századi fénykorának megannyi kép állít emléket a Vaterán. S ezek között egy-egy 1940-es évekbeli belépőjegy árulkodik arról, hogy a szigetre hajdanán csak pénzért lehetett belépni. A Margit-szigethez hasonlóan az egykor mocsaras városszéli erdő, a Városliget különböző korszakait is végig követhetjük az online piactéren, a Vajdahunyad várát ábrázoló 1899-es levelezőlaptól kezdve, az 1910-es évek egykori vidámparkján és Wampetics vendéglőjén át, egészen a hatvanas évek vidámparkjáig. 

Budapestet a lakásodba

Az online piactéren számos olyan tárgyra is lelhetnek a vásárlók, amelyek a főváros történetét őrizve a lakásukat is díszíthetik, vagy hasznukra válhat. Ilyenek például a Budapestről szóló antik könyvek sokasága – köztük Klösz György fotóit felsorakoztató fotóalbummal. De számtalan, Budapest leghíresebb látnivalóiról, vagy akár az eltűnt városrészéről, a Tabánról készült fotó és festmény vár arra a Vaterán, hogy végül a lakásfalakat díszítsék. Mindezek mellett egyedi plakátok sokaságára is találhatnak a kincskeresők: Károlyi-kerti koncertet hirdető posztertől kezdve, Uránia moziplakátokon át, egészen egy 1963-as műkorcsolya Európa-bajnokságot népszerűsítő darabig.

Ha pedig a vásárlók különböző antik tárgyakkal dobnák fel például a konyhájukat, étkezőjüket, akkor is kincsek sokaságára bukkanhatnak a Vaterán. A Margit-sziget egykori vendéglői közül a Felső Margitsziget Vendéglő kanalait, a hajdani szállójának, a Grand Hotel Hungária régi, ezüstözött kiöntőjét, a budapesti porcelángyáras, Hüttl Tivadar cukortartóját,  vagy akár eredeti Gerbeaud fa tortadobozt is megtalálhatnak az online piactéren.

Hirdetés átugrása →