Cégfelvásárlások Magyarországon

Kissé élénkült a cégfelvásárlási piac az utóbbi időben Magyarországon. Ráadásul a külföldiekkel szemben mindinkább a hazai vevők aktívabbak. Legalábbis a magyar piacon, magyar cégvásárlók külföldre még nemigen merészkednek – mondja Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners ügyvezetője.

Milyen tendenciák jellemzik a magyarországi cégfelvásárlási piacot, és hogyan függ mindez össze a hazai cégeknél egyre aktuálisabb generációváltással?

– Alapvetően a generációváltás, utódlás egyik kézenfekvő megoldása, hogy cégfelvásárlásba forduljon. Sok alapító nyitott is erre, de három nagy kihívás nehezíti a cégeladást. Az egyik a cégek reális értékeléséhez kapcsolódik, a másik: hogy kik a befektetők, a harmadik pedig, hogy a cégek fel vannak-e készítve a cégeladásra. Ráadásul ez a három tényező szorosan összefügg. Összességében azt lehet mondani, hogy mivel a cégek általában nincsenek felkészítve az eladásra és kevés a potenciális befektető, a tranzakciók sokszor nyomott áron valósulnak meg.

– Az eladósorban lévő cégek oldaláról mit jelent az pontosan, hogy nincsenek felkészítve? Mik azok a szükséges lépések, amiket időben meg kell(ene) tenniük a cégek jelenlegi tulajdonosainak?

– Eddigi tapasztalataink alapján úgy látjuk, hat fontos dologtól függ, hogy a jelenlegi tulajdonos megfelelő árat kapjon élete munkájáért. Először is nagyon fontos, hogy legyen megfelelő középvezetés, megfelelő jogosítványokkal. Ezen a területen pedig általában az jellemző, hogy nincs ilyen, mindent az alapító kontrollál, a sales területtől a pénzügyeken keresztül a termelésig. A másik probléma, hogy a cégek nagy többségénél hiányzik a jövőkép, gyakorlatilag egyik évről a másikra élnek. De ugyanígy hiányzik a strukturált adminisztráció, meglepő, de igaz, hogy a cégek többsége akár még május elején sem tudja, hogy zárták a tavalyi évet, hiszen nincs kész a mérlegük. A többségnél ugyancsak hiányoznak a megfelelő kontrollmechanizmusok, a testületi vezetés és a független felső vezetés. A hazai cégek nagy többsége mind a hat területen rosszul áll, minden az alapító fejében van. Ez nemcsak a cégeladásnál probléma, de megnehezíti a külső menedzsment beépítését és a családon belüli utódlást is. Egy potenciális befektető pedig óriási kockázatot lát abban, hogy az alapító tudását hogyan tudja átvenni. A fent felsorolt dolgokat a tulajdonosnak kellett volna menetközben megcsinálni, ezzel szemben az a jellemző, hogy mindezt a befektetőtől várja. Ez pedig lefelé nyomja az árat.

– Hogy néz ki a vevői oldal?

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelenik meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →