Megjelent legújabb lapszámunk!

Ahány cég, annyiféle történet.  A sikernek nincs egységes receptje, de azért sok mindent lehet tanulni abból, hogy csinálták ők. Keresse magazinunkat a nagyobb újságosoknál!

A Vaszkó család kukoricában utazik: termeszti és a legváltozatosabb módon hasznosítja azt. A fiúk, akik most 40 és 38 évesek, még éppen csak huszonévesek voltak, amikor a családi cég mellett döntöttek, és mi férfiak a teraszon leültünk, hogy egy kockás papíron megrajzoljuk, mivé kívánjuk fejleszteni tíz-tizenöt év alatt a vállalkozást, mit kell azért tennünk, hogy a víziónkból valóság legyen – emlékezik vissza Vaszkó László, az apa. Az „álmot”, ami valójában egy hat lépéses üzleti terv volt, a család bankja olyan komolyan vette, hogy aláíratta és lepecsételtette Vaszkó László tulajdonos-cégvezetővel, és akkurátusan elhelyezte a cégcsoport banki anyagai között. A bankár tudhatott valamit az ügyfeleiről, mert a papírra vetett álom nem maradt írott malaszt, szóról szóra megvalósult.

Egy családi házból indult a ma már Ipar 4.0 mintagyárrá lett Macher Zrt. Az 1991-es év különleges volt Macher Márta és férje, Endre életében. Több ezer munkahely szűnt meg akkoriban Székesfehérváron, köztük az övék is a Videoton katonai részlegénél. A mindkettőjüket fenyegető munkanélküliség helyett vállalkozást indítottak, kezdetben három fővel egy családi házban. Ma már 2500 négyzetméternyi gyártócsarnokban, raktárban és irodában dolgoznak és közel 100 főt foglalkoztatnak. "A cég legfontosabb tőkéjének mindig is a munkatársaimat és a tudásukat tartottam. Az pedig, hogy a mai munkaerőhiányos világban is találunk munkatársakat, ezt igazolja" – mutatott rá Macher Márta. Ebben nagy szerepe van a vállalat írásos értékrendjének, a Macher Értékeknek, amit közel 20 éve, munkatársaikkal közösen alkottak.

Tóth Máté három éve vezeti a gyöngyösi központtal működő Shick-R Kft.-t. Soha nem vágyott az édesapja által alapított cég ügyvezető igazgatói székére, ám terveit, vágyait és álmait a sors egy tollvonással átírta, miután Máté egy betegség miatt elvesztette édesapját. Először kétségbeesett Tóth Máté, amikor átvette a gépjármű-értékesítéssel és -szervizeléssel foglalkozó Shick-R Kft. vezetését, hiszen korábban nem hozták lázba az autók, nem is nagyon értett hozzájuk. Ám a kezdeti reményvesztettség után kihívást érzett abban, hogy az édesapja által alapított cég fejlődését egy új, saját maga által elképzelt fordulatszámra kapcsolja.

A recept hibátlan: a színészlét minden ügyes-bajos dolgát jól ismerő, népszerű művész és a reklámszakmában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember ült egy asztalhoz, hogy felderítsék, hogyan lehet egy régóta mozdulatlan metódust – a szereplőválogatás folyamatát felrázni. Ebből a páratlan együtt állásból született a Szabadszínész, mely az egyik legismertebb magyar startup a Hiventures portfóliójában. „Rájöttünk, hogy sok a színész, egyre több a munka – de a kettő nem feltétlenül találkozik egymással. Ezért megcsináltuk a Szabadszínészt, ami egy színészkereső platform” – kezdi a bemutatkozást Lengyel Tamás, aki profi színészként, óriási hittel és elszántsággal a Jászai Mari-díjával járó közel egymillió forintos pénzösszegből alapította meg közös vállalkozását Gosztonyi Csabával. „A megfogalmazott probléma és a rá alkotott megoldás már most, alig két évvel az első szárnypróbálgatások után látjuk, hogy működik. A sokéves tapasztalatunk által megalapozott megérzéseink beváltak.” Már a kezdetekkor jó fogadtatásra talált a Szabadszínész, mindkét oldal részéről és most, a havidíj bevezetésével is töretlen a támogatottsága.  

Hirdetés átugrása →