Az Ember Tragédiája ihlette a kortárs művészeti vándorkiállítást a Dégi Festetics Kastélyban

Madách Imre születésének 200. évfordulójó alkalmából, az Országút folyóirat jóvoltából „Az ember tragédiája” drámai mű egy-egy színét 6 hazai kortárs képzőművész ábrázolta saját látásmódja szerint. Az elkészült művészi alkotások „Rajzoltunk egy költeményt” című 4 állomásosra tervezett vándorkiállításra indulnak, melynek első helyszíne a dégi Festetics-kastély. A kiállítás 2023. november 7-28. között látogatható itt, majd ezt követően a vándorkiállítás a keszthelyi Helikon kastélymúzeumba költözik ez év végéig. A vándorkiállítás 2024-ben Nádasdladányban és Szabadkígyóson lesz megtekinthető. 

Idén ünnepeljük Madách Imre születésének 200. évfordulóját, melynek tiszteletére az Országgyűlés a 2023-as évet Madách-emlékévvé nyilvánította. Ennek apropóján az Országút folyóirat 6 hazai kortárs képzőművészt kért fel, hogy saját látásmódjuk szerint ábrázolják Az ember tragédiája egy-egy színét. Ezeknek a műveknek ad otthont a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Nonprofit Kft. 4 vidéki helyszínén, így a budapesti műkedvelő közönség mellett a vidéken élők is megcsodálhatják a 15 kortárs művet. A felkért és az alkotói folyamatban szerepet vállalt művészek Baksai József, Csurka Eszter, Mayer Éva, Milorad Krstić, Orosz István és Szurcsik József. A rendhagyó projekt arra vállalkozott, hogy sokféleségünket kiemelve a 6 különböző látásmódot egy elválaszthatatlan egységbe rendezze, így a megszületett 15 alkotásból álló sorozat a magyar művészettörténet részévé vált.

A vándorkiállítás 2023. november 7-28. között a dégi Festetics-kastélyban tekinthető meg, majd decemberben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba költözik. A vándorkiállítás 2024-ben a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba, majd februárban a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba érkezik.

Farsang Csaba, a NÖF Nkft. ügyvezető-helyettese a megnyitón elmondta: „A most induló vándorkiállítással egy újabb lépést tettünk afelé, hogy műemlékhelyszíneink üzemeltetése közép- és hosszú távon minél fenntarthatóbbá váljon, illetve egész évben változatos programkínálatunkkal minőségi időtöltést kínáljunk látogatóközönségünknek.”

Az ünnepi eseményen részt vett és beszédet mondott Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője is, aki kiemelte: „Az ember tragédiája illusztrálása mindig is nagy kihívás elé állította a képzőművészeket, az idők során az általuk megteremtett képi világ a mű díszleteinek történetével is érintkezésbe került. Ugyanakkor a döntés mindig a művész kezében volt, vagy a lehető leghűségesebben értelmezték a dráma gondolatait, de választhatták azt az utat, hogy Madách hatására önálló képi világot valósítsanak meg.  A most megnyíló kiállítás világosan bemutatja, hogy a hat kortárs képvőművész hogyan viszonyul az irodalomtörténet egyik remekművéhez.”

Hirdetés átugrása →