Dél Észak ellen

A Balaton északi partja az elmúlt évtizedben látványosan kiépült, már nemcsak a vízpart, hanem a hátország is adva van ahhoz, hogy hosszabb időre is kikapcsolódhassunk, gyalog- vagy biciklitúrázhassunk, ehessünk egy jót. Ellenben a déli part mintha még mindig egy helyben toporogna. Utánajártam, így van-e.

A magyar médiában egyértelműen a Balaton északi partja a felkapottabb, a trendibb, annak ellenére, hogy a tömegek minden évben a déli partot keresik fel a diszkók és fesztiválok (Balaton Sound), no meg a lassan mélyülő víz miatt. A menő gasztrohelyek és borászatok is leginkább az északi parton vannak, legalábbis a többség így gondolja. Nem véletlen, hogy az északi partnak saját print és online magazinja is van, míg a déli parton, úgy tűnhet, nem történik semmi. De azért ne ítéljünk ilyen gyorsan, nézzük meg közelebbről.

Képzeletbeli bázisunk legyen, mondjuk, az egybeépült két település, Balatonboglár és Balatonlelle. Mindkettő hosszan elnyúlik a part mellett, hatalmas strandokkal, kempingekkel és hotelekkel, bérelhető magánházakkal és büfésorokkal. No de mit lehet itt csinálni, ha nem a vízben ülünk reggeltől estig, lángost és főtt kukoricát majszolva? Kompra kell ülni, ha jó bort akarunk? Bármilyen furcsa is, a boltokban (Spar, Tesco, stb…) szinte alig lehet dél-balatoni bort találni, pedig itt is egy borvidék közepén nyaralunk!

 

Partközelben

Balatonbogláron alig tíz perc sétával elérhetjük a Légli borászatot, aki pedig autóval van (vagy bérel egy biciklit), az gyorsan kijuthat a Boglárhoz tartozó Szőlőskislakra, ahol egyrészt betekerhet a szőlők közé, másfelől csodálatos (és hasznos) kerámiákat vásárolhat a Légli Majorban és újabb szuper borokat kóstolhat a Kislaki Bormanufaktúrában. Utóbbi helyen szállás is van, ha nagyon elfáradnánk a kóstolásban. A már emlegetett Légli borászattól (amely a parttól és a központtól gyalog is elérhető távolságban van) csak további pár perc séta a gömbkilátó és a nyári bobpályával felturbózott kalandpark, de aki csak némi csendre és szép kilátásra vágyik, az a domb másik oldalán található Vörös és Kék kápolnák felé vegye az irányt, ahol nyaranta érdekes kortárs képzőművészeti tárlatokat lehet találni.

Balatonlellén érdemes biciklit bérelni és kitekerni a Kishegyre, ki is van táblázva, nehéz eltéveszteni. Útközben bal kéz felől a Garamvári borászat hívogat (ki ne hagyjuk a pezsgőiket!), majd az autópálya felett áthaladva hamarosan elérjük az emelkedőt. Ott gyors egymásutánban megtaláljuk a Konyári és a Pócz borászatokat, előbbi főként a vörösborairól vált ismertté. A hegy tetején szép kis kápolna, csodás kilátás és egy szuper csárda jellegű étterem vár ránk.

A legtöbb strand környékén találkozhatunk a hatalmas, fahordókból kialakított borboltokkal, ahol szintén egy balatonlellei birtok, a Bújdosó borászat borait lehet kapni. A tulajdonos-borász megszállott vitorlázó, az eltéveszthetetlen címkéken is a vitorlázással kapcsolatos holmikat látunk (csomó, horgony, világítótorony, szextáns, iránytű, mentőöv). Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Bújdosó borok legméltóbb kóstolási helye egy vitorlás a Balatonon. A boglári kikötőben a BBcharter csapata a legjobb választás, ha pedig megéhezünk, a kikötőben találjuk a Paletta Bistrobart ahol a déli part legjobb hamburgere és komoly borválaszték csábít pihenésre.

Akinek még ennyi sem elég, az kiránduljon el a közeli Rádpusztára (a település Balatonlelle része), a Gasztro Élménybirtokra, ahol játszótér, borospince, futószáras és tereplovaglás és egy étterem található, valamint az IKON borászat és egy középkori templom romjai.

 

Dombok között

De mi a teendő, ha mélyebbre szeretnénk hatolni Somogyország dombja között? Első opcióként ott van mindjárt a balatonfenyvesi kisvasút, mellyel Somogyszentpálra juthatunk. Érdemes bicikliszállítást kérni és a végállomásról visszatekerni a partra. Ha pedig valóban elindulunk a dombok közt megbúvó kanyargós utakon délre, egymást érik a szebbnél szebb kastélyok és főúri lakok. A szállodaként funkcionáló Chateau Visz az étterméről is híres (persze első helyen még mindig a Kistücsök étterem áll Balatonszemesen, ahonnan csak egy ugrás a balatonszárszói József Attila emlékház), a Somogyban talán furcsán hangzó Zala településen pedig csodás kiállítás várja a festészet szerelmeseit Zichy Mihály egykori kúriájában.

Andocson érdemes betérni a barokk kolostorba, Igalban kipróbálni a gyógyfürdőt, a kettő között pedig, a festői szépségű Bonnyán, szállás és étterem is várja az utazókat a Somogy Kertje Üdülőfaluban. A 900 esztendős, Árpád-kori templom Gugyban szintén kötelező látnivaló, akárcsak a Szent Egyed apátság romjai Somogyváron vagy a Berzsenyi kúria Niklán. Apropó Nikla! Ha valaki éppen ott jár, el ne felejtsen átruccanni Kéthelyre, ahol a Kristinus Borbirtokon a szállás mellett az ország első Bormoziját adták át nem is olyan régen.

 

Somogy titkai

Somogyvámoson a Krisna-völgy is egész napos kikapcsolódást adhat, főleg ha elsétálunk a közeli Pusztatotornyhoz is, míg Somogybabod az évente megrendezett Off-road Fesztiváljáról ismert. Aki ennyi látnivaló és program láttán inkább a parttól távolabb szeretne megszállni, az válogathat a Somogygesztiben található Gesztenye kastélyhotel, a felsőmocsoládi Bánó Mária kastélyszálló, a polányi Babérliget kúria és az alsóbogáti VILLABOGArT ajánlatai közül. Utóbbi helyen a hajdani Inkey kastély hatalmas parkjában is érdemes andalogni egyet, lesétálni a tavak partjára és hallgatni a madárcsicsergést. Csak nehogy a végén Somogyban ragadjon a kedves olvasó és többé ne is akarjon az északi partra menni!

Borajánló

Kristinus Borbirtok - Irsai Olivér 2015

Miután a dél-Balaton szinte minden borstílusra képes, vétek lenne nem egy illatos, könnyed borral indítani ajánlónkat. A Kristinus Irsaija olyan, amilyennek lennie kell. Kerek savak, robbanó gyümölcsösség, édeskés, de a parfümösséget még el nem érő illatok. Löszös talajon termett, ezért ne várjunk éles savakat. Amolyan „rászoktató” bor, amiből egy pohárral nem lesz elég!

 

Konyári Pincészet - Loliense (vörös) 2012

Vörös, merthogy a pincénél létezik fehér Loliense is! Messze nem a pincészet csúcsbora, ezért akár arra is lehet esély, hogy a part közelében is kapható legyen. Persze ki lenne olyan dőre, hogy ezért úgy dönt, nem látogat ki a Kishegyre? Már az illatában is lehengerlő, a gyümölcsök mellett keleti fűszerek, szantál és eukaliptusz (az ízében is), no meg a szép hordóhatás némi vanília formájában. Igazi „nagyanyag”, amit már most is lehet kortyolni, de akár el is fektethetjük a pincében, ínségesebb időkre…

 

Kislaki Bormanufaktúra - Jánoshegy Merlot 2013

János-hegy, vagyis Szőlőskislak. Kislaki, vagyis Légli Géza. Ebből csakis valami jó sülhet ki! A Dél-Balaton talán legbohémabb borásza nem kispályás, komoly nemzetközi szaktekintélyek dicsérik rendszeresen a borait. Selymes tanninok, gyümölcsös ízkép, rendkívül hosszú utóíz. Egy borszaküzlet honlapján így jellemzik: „Estére hazaváró tétel. Ezt a férjek biztosan nem hagyják ki!” Csak egyetérteni tudunk.

 

Légli Szőlőbirtok és Borászat - Gesztenyés Rajnai Rizling Válogatás 2013

Újabb kérdések, mi az, hogy Gesztenyés? Hát persze, hogy a templomáról híres Gugy legnevesebb dűlője! Hogyhogy Légli, ez a név egyszer már volt, nem? Dehogynem, de ő Ottó, az iménti Léglinek (Géza) a testvérbátyja. Nyugalom, aktív borászból nincs több, a harmadik testvér a környék legcsodálatosabb fazekasa, elég ellátogatni a Légli Majorba, hogy erről meggyőződjünk! Ami pedig a bort illeti, körtés-mézes illatok és ízek a pohárban, nagy test, aranyló szín és rendkívül hosszan muzsikáló savak. Elegáns kései szüret 14 gramm maradék cukorral. Mert a Dél-Balaton ezt is tudja!

Hirdetés átugrása →