Barátságos üzlet, olaszos hangulattal

Az olaszos hangzású név, na meg az üzletpolitika meghozta a sikert: a Diego piacvezető a meleg-burkolatok – szőnyegek, laminált padlók, PVC-burkolatok, függönyök, tapéták – eladásának területén. Három országban összesen 165 áru-házzal vannak jelen. Nem ma kezdték a szakmát, majd három évtized sikere áll már mögöttük.

Könnyűipari mérnökként végzett Leningrádban Pincési Endre, majd cipőgyártással fogalakozott, ennek révén került kapcsolatba egy cipőalapanyagokat gyártó olasz céggel, amelynek volt egy szőnyegeket készítő divíziója. Innen indult a Diego, a portfolióból elengedték a cipőipari anyagokat, és elkezdtek a szőnyegeken kívül más padlóburkolattal is foglalkozni. „A név annak az olasz cégnek a nevéből jött, amelyet aztán később meg is vásároltam – mesél a kezdetekről az alapító tulajdonos. – Diddi és Gori két család, innen a Diego elnevezés, mert szerintem jól hangzik, és jó választásnak tűnt a nemzetközi terjeszkedéshez is.”

Mediterrán lendület

Szerencsés volt az indulás, sikeres volt a marketing, és 1992-ben már a hazai piac is alkalmas volt arra, hogy befogadjon valami újat. Nemcsak a név volt jóhangzású, jó árakon tudták behozni a termékeket is az olasz gyárból. Az is mind a mai napig ugyanilyen fontos a tulajdonosnak, hogy az árubőség mellett kitűnő szervizzel, barátságos és szakértő kiszolgálással találkozzanak a vásárlók.

„Másfajta színvonalat szerettem volna, mint ami akkor jellemző volt – idézi fel Pincési Endre –, azt akartam, hogy az eladó legyen szolgálatkész: legyen egy mosoly, közvetlen kapcsolat, gondoskodó kiszolgálás, egy finom kávé. Ne vízízű, nem letudni akartam a gesztust. Szerettem volna, ha a boltjainkba belépve észrevehető az olaszos imidzs, a mediterrán lendület minden tekintetben. Így könnyebben kialakul a nexus az eladó és a vevő között, jobb közérzetű a vásárlás, kávézás és beszélgetés közben pedig szép lassan megoldjuk, amiért bejöttek hozzánk.

A legbüszkébb a budaörsi üzletre vagyok, az ottani csapat párját ritkítja, a cél pedig: következetes képzéssel, együttműködéssel mindezt tovább vinni. Az eladás nemcsak a termék átadása, hanem kicsit pszichológia, kicsit játék, együttműködés is. Számomra rendkívül fontos a minőségbiztosítás, ezért oktatjuk, motiváljuk az eladóinkat. Ez mindenképpen előnyt jelent a barkácsáruházakkal szemben. De persze attól, hogy adunk egy tisztességes szervizt, az áraknak is korrektnek kell maradniuk.”

Az arányokon múlik minden

Az első üzlet ma is megvan a kispesti Nyári Pál utcában, de 1992 óta sok víz lefolyt a Dunán. A jövőre 30. születésnapját ünneplő Diego Kft. a magyarországi 107 bolton kívül Romániában 37, Szlovákiában 21 üzletet nyitott. Éves nettó árbevételük 28 milliárd forint. A cég szisztémája a hálózatépítés, az indulás utáni gyors növekedésnél rájöttek, hogy franchise-ban működtetni észszerűbb egy terjeszkedő vállalkozást. A Diegóé a márkatulajdon, náluk maradt a raktárkészletezés és a kiszállítás is, amihez persze hatalmas logisztikai háttéripar szükséges. Ezt a feladatot a dabasi központ látja el.

A tulajdonos már több mint 15 éve nem vesz részt a napi, operatív vezetésben, de ma is gyakran bejár a budaörsi üzletbe, sőt ha kell, a pult mögé is beáll. „Egy jó vezető hamar rájön arra, hogy a legfontosabb........

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin decemberi lapszámában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál,

vagy fizessen elő.  

Hirdetés átugrása →