Digitális forradalom előtt az élelmiszeripar

A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripar is digitális forradalom előtt áll. Több milliárd forintnyi támogatás segíti a hazai cégeket.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint ezek az ágazatok - különösen a kkv-k - a digitalizáció területén még gyengén állnak, noha az elmúlt 2-3 évben "meglepő fejlődés következett be a digitális eszközök, alkalmazások terén" – áll az MTI beszámolójában.

 

A magyarországi élelmiszeripari nagyvállalatok a digitalizációt tekintve a kkv-k szintjén vannak, miközben az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt fontosságúe a digitalizáció, amely növeli a hatékonyságot, a versenyképességet. A 3D nyomtatás már megjelent az élelmiszeriparban is, ahol "60 százalékkal növelhető lenne a termelés, ha megfelelően használnák a digitális eszközöket", és ezzel mérsékelni lehetne az ágazatban a munkaerőhiányt is – tette hozzá Solymár Károly Balázs.

 

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (ginop) keretében 32,8 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre. Informatikai fejlesztésekre további 6,3 milliárd, versenyképes munkaerő biztosítására 23,7 milliárd, pénzügyi eszközök fejlesztésére pedig további 75,7 milliárd forint támogatásra lehet pályázni.

 

A Modern Vállalkozások Program keretében kamarai tanácsadó hálózat segíti a vállalakozásokat, és bevezették a digitálisan felkészült vállalkozás minősítést is, amellyel jelenleg 6791 hazai kkv rendelkezik.

 

A vállalati komplex infokommunikációs fejlesztésekre, a vállalati menedzsmentet támogató rendszerek kialakításra rendelkezésre álló forrásoknak csak a 75 százalékára érkezett igény, még lehet pályázni - jelezte a helyettes államtitkár megjegyezve, hogy a beérkezett pályázatoknak csupán 1,8 százaléka származik az élelmiszeriparból. Békés megyéből, amely kifejezetten élelmiszeripari megye, egyetlen pályázat sem érkezett.

 

Az Ipar 4.0 pályázat forrásainak a fele kimerült, azt újranyitják: a versenyképes vállalatok tevékenységének emelt szintű digitalizációjára akár 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a cégek. A digitalizációt tekintve a közép-magyarországi régióra is kiterjesztik a támogatásokat. Az Ipar 4.0 továbbfejlesztéseként pedig ágazati digitális stratégiákat dolgoznak ki, egyebek között az élelmiszeriparra is – írja az MTI.

Hirdetés átugrása →