Digitális lemaradásban az üzleti vezetők

Számos vállalkozás digitális átalakulási programja még mindig gyerekcipőben jár – derül ki a Dell Technologies felméréséből. Az üzleti vezetők 78 százaléka szeretné, ha a digitális átalakulás elterjedtebb lenne a vállalaton belül. A vállalkozások több mint fele (51%) gondolja úgy, hogy öt év múlva nehezen tud majd megfelelni a vásárlók igényeinek, és majdnem minden harmadik (30%) még mindig aggódik amiatt, hogy a vállalat lemarad a versenyben.

A Dell Technologies az Intellel és a Vanson Bourne-nel együttműködve a közép- és nagyvállalati szektorban világszerte összesen 4600 üzleti vezetőt – igazgatókat és felsővezetőket – keresett meg, hogy értékeljék vállalataik erőfeszítéseit az átalakulás területén.

 

A tanulmány kimutatta, hogy a digitálisan fejlődő piacok a legérettebbek – világviszonylatban első helyen India, Brazília és Thaiföld áll. Ezzel szemben a már fejlett piacok elmaradást mutatnak: Japán, Dánia és Franciaország érte el a legalacsonyabb digitális érettég-pontszámot. Emellett a fejlődő piacok jobban bíznak abban, hogy a digitális jövő a javukra, és nem a kárukra válik majd (53%), szemben a fejlett országokkal (40%).

 

Lemaradásban

 

A Digital Transformation Index legújabb, második kiadása az első, 2016-os DT Indexre épít. A kétéves összehasonlításból jól látszik, hogy az előrehaladás lassú, és a vállalatok nem képesek tartani a lépést a változások intenzív ütemével. Míg az átalakulást befogadók aránya nőtt, a digitális vezetők körében nem történt változás. Tízből majdnem négy vállalkozás (39%) még mindig a két digitálisan legkevésbé érett csoportba tartozik.

 

„A közeljövőben minden vállalatnak digitális szervezetté kell alakulnia, és a felmérés eredményei szerint a többségnek addig még hosszú utat kell megtennie. A szervezeteknek korszerűsíteniük kell a technológiáikat, hogy kivehessék a részüket a digitális átalakulás teremtette példátlan lehetőségekből. Itt az ideje lépni” – mondta Michael Dell, a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója.

 

Az átalakulás és a bizalom korlátai

 

Az üzleti vezetőket bizalmatlanság jellemzi, és 91 százalékuk tartósan akadályoztatva érzi magát.

 

A kutatás szerint a sikeres digitális átalakulás öt legelterjedtebb akadálya:

1. Adatvédelmi és biztonsági szempontok (2016-ban még az ötödik helyen állt)

2. A költségvetés és a források hiánya

3. A vállalaton belüli szakértelem és gyakorlat hiánya

4. Szabályozási és jogszabályi változások (2016-ban még a kilencedik helyen állt)

5. Fejletlen digitális kultúra

 

A válaszadók majdnem fele (49%) véli úgy, hogy a következő öt évben a vállalatának nehéz lesz bizonyítania a megbízhatóságát. Közel egyharmaduk (32%) nem bízik benne, hogy a vállalata megfelel majd az előírásoknak – például a GDPR-nak. Háromból egy válaszadó pedig nem bízik abban, hogy a vállalat gondoskodna a munkavállalói és ügyfelei adatainak védelméről.

 

A digitális jövőre vonatkozó tervek

 

A vezetők válaszai a tervekre vonatkozóan viszonylag egységesek, és fogokozott hangsúlyt helyeznek a munkaerő, a biztonság és az informatikai háttér fejlesztésére. A válaszadók 46 százaléka növeli házon belül a digitális szakértelmet, például programozói képzésekkel az alkalmazottaknak. Ez komoly előrelépés a 2016-os 27 százalékhoz képest.

 

A legelterjedtebb technológiai beruházási területek az elkövetkező 1–3 évben:

1. Kiberbiztonság

2. IoT-technológiák

3. Többfelhős (Multi-cloud) környezetek

4. Mesterséges intelligencia

5. Számításközpontú megközelítés

 

A digitálisan legérettebb országok:

1. India

2. Brazília

3. Thaiföld

4. Mexikó

5. Kolumbia

 

A digitálisan legkevésbé érett országok:

1. Japán

2. Dánia

3. Franciaország

4. Belgium

5. Szingapúr

Hirdetés átugrása →