Német technológiai díjat nyert a magyar AXS Motionsystems

Vezető német elektronikai magazin első díját hozta el a Münchenben megrendezett electronica vásárról az AXS Motionsystems Kft. Az Elektor Magazin 75 ezer eurós díjjal jutalmazta a hatéves magyar vállalkozás digitális ergonómiai fejlesztését, amely a gyártósorokon dolgozók egészségét védő ergonomikus munkahelyek kialakítását segíti. A megmérettetésen első ízben vettek részt magyar vállalkozások.

Az ergonómia az ember, a gép és a munkakörnyezet kapcsolatát vizsgálja azzal a céllal, hogy optimalizálja és a minimumra csökkentse a dolgozók fizikai terhelését. A munkahelyek ergonómiai vizsgálatával megállapíthatók a problémás pontok, amelyek javításával a dolgozó közérzete és a sérülések, megbetegedések elkerülésének aránya, valamint ezzel együtt a termelékenység is növelhető. Ezt az eddigiekben túlnyomórészt megfigyelésen alapuló folyamatot digitalizálta sikerrel a magyar vállalat. Az AXS Ergonómiai Kiértékelő Rendszerrel ipari környezetben bármilyen munkafolyamat során lezajló mozgássor digitálisan rögzíthető, valamint a munkafolyamat során kézzel kifejtett erőhatások egzakt módon mérhetők és kiértékelhetők.

Az AXS Motionsystem Kft. 2016 tavaszán nyerte meg az Audi Hungaria ergonómiai kiértékelő rendszer beszerzésére kiírt nemzetközi pályázatát. Azóta több általuk fejlesztett rendszert értékesítettek és jelentős európai növekedés előtt állnak. „A munkahelyi eredetű vázizomzati rendellenességek becslések szerint évente mintegy 2 százaléknyi GDP kiesést okoznak az európai gazdaságnak. A digitális ergonómia egy ébredőben lévő hatalmas piac, hiszen az EU területén több mint 15 ezer tömegtermelésben érdekelt nagyvállalat 4 millió munkahelyet üzemeltet. Nagyon büszkék vagyunk az Elektor díjára, hiszen ezzel megnyílik az út előttünk a nemzetközi ismertség és piacok felé,” – mondta Székely Lajos. az AXS Motionsystems ügyvezető igazgatója. Az Elektor Magazin 75 ezer eurós díja egy nemzetközi marketing kampányt tartalmaz, amellyel a vállalat kiléphet külső piacokra, kezdve Németországgal.

Az Európai Unióban 2006 óta direktíva teszi kötelezővé a munkavégzés kapcsán fellépő vázizomrendszeri megbetegedések megelőzését célzó munkahelyek létrehozását, a kapcsolódó munkaegészségügyi szabályozás pedig a munkahelyek évenkénti minősítését írja elő. A megfeleléshez szükséges munkakörnyezeti felmérést és a javító intézkedések megtételét könnyíti meg, teszi egzaktabbá és költséghatékonyabbá az AXS szakértői rendszere.

A dolgozók munkahelyi jóléte és egészsége úgyszintén fontos eleme annak az univerzális ESG (Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) mérőrendszernek, amelyet idén szeptemberben dolgozott ki a World Economic Forum és a világ négy vezető könyvvizsgáló vállalata. Ennek értelmében a jövőben elsősorban az a vállalat jut majd finanszírozáshoz, amely a lefektetett fenntarthatósági célokat, köztük a dolgozói egészséget szem előtt tartja, méri és riportolja. 

Az AXS Motionsystems befektetői a Széchenyi Alapok és az Impact Ventures.

Hirdetés átugrása →