Ezért pörög a hazai járműipar

Az autóalkatrészeknek köszönhető a járműipar robbanásszerű fejlődése Magyarországon. A terület mára a teljes magyar ipari termelés közel egyötödét adja. Jelenleg 620 járműipari vállalkozás működik hazánkban.

A hazai GDP 10 százalékát adja a járműipar, melynek egyik legdinamikusabban fejlődő területe az alkatrészgyártás. A világ Top20 vezető beszállítója közül 15 van jelen Magyarországon, s olyan világmárkák gyárai épültek hazánkban, mint a Bosch, az Opel, a Mercedes, az Audi vagy a Suzuki. Az autóipar a magyar kivitel egyötödét adja, egyes információk szerint Magyarország Kína negyedik legnagyobb alkatrészimportőre. A következő évek nagy beruházásai között számos autóipari fejlesztésre is sor kerülhet: a Bosch közlekedéstechnológiai kutatási és fejlesztési központ-bővítést tervez Kőbányán – ahol kifejezetten az automatizált vezetés és az elektromos megoldások fejlesztése kerül a középpontba –, a japán GS Yuasa pedig lítiumos akkumulátorgyártó-centrum építésébe kezd Miskolcon.

 

Az utóbbi években robbanásszerűen fejlődő alkatrészgyártásnak is köszönhetően az idén először rendezheti meg Magyarország a nemzetközi Autotech Future Expo&Show-t május 4-5-én, a Hungexpon. A térség legnagyobb járműipari rendezvényén két napon keresztül lehet megtekinteni a világ legnagyobb autóalkatrész márkáinak és gyártóinak standjait. A kiállításon részt vesznek a szektor szakemberei mellett a járműipar nagyágyúi, többek között a Bilstein, a Total, a Textar, a Hella, a Bosch, a Castrol és a Tungsram is. A szervezők hagyományteremtő szándékkal, a résztvevő szakemberek számára érdekes előadásokkal és kapcsolatépítő workshopokkal is készülnek, illetve megrendezik Magyarország első autós blogger és vlogger találkozóját. A program keretében az autós világ legnépszerűbb online véleményvezérei mutatkoznak be és zártkörű kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a szektoron belüli együttműködés lehetőségeit.

Hirdetés átugrása →