Feltámadt autólegendák

A keleti blokk egykori autómárkái, már amelyek nem tűntek el a süllyesztőben, bámulatos átalakuláson mentek át az elmúlt húszegynéhány évben. Egy letűnt kor szomorú képviselőiből a modern fogyasztói társadalom elvárásait értő, alkalmazkodni képes, sikeres brandekké váltak.

Ha tizenöt éve azt mondtuk: 1310, 105, 2107, mindenki azonnal értette, miről van szó. Mára azonban a fizetőképes vásárlók között egyre kevesebben vannak, akik személyes emlékeket tudnak felidézni a hazai utcaképet egykor meghatározó Daciákkal, Škodákkal és Ladákkal kapcsolatban – ezzel párhuzamosan ugyanakkor egyre többeknek ugrik be a Vesta, az Octavia, a Duster neve. Ami ennél is meghatározóbb a márkák újkori boldogulása szempontjából, hogy a „Milyen márkákat forgalmaztak egykor a Merkúrnál?” kérdést manapság nemhogy megválaszolni, de értelmezni sem tudnák azok a fiatalok, akik sajátos, gyorsan változó, digitális igényeikkel egy teljességgel új, ismeretlen világba készülnek átnavigálni az autóipart. Mindez persze nem magától történt így: sokat tettek érte a cseh, német, román, francia, orosz, japán pénzügyi és marketingszakemberek, mérnökök és formatervezők. A három márka más és más utat járt be, sikereik és eredményeik nem vethetők össze, mert eltérő időzítéssel, feltételekkel és célokkal vágtak neki a piacgazdaság nagy kalandjának.

 

Škoda

 

A cseh autógyártó lépett ki először a vasfüggöny mögül: immár huszonöt éve annak, hogy a Volkswagen-csoport többségi részesedést szerzett a nagy múltú, 1895-ben alapított márkában. A német tulajdonos kezdetben megfizethető, kiváló ár-érték arányú márkaként pozícionálta a Škodát, amely azonban mostanra messze túlnőtt ezen a szerepkörön. Mladá Boleslav termékeinek elsődleges felvevő piaca ma már Kína, európai kínálatában ma már három szabadidőjármű is szerepel, és hamarosan piacra kerül első elektromos modelljük – manapság ezek a globális érvényesülés legfontosabb pillérei.

 

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin legfrissebb számában olvasható. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →