Második esély

Itthon is egyre népszerűbbek a felújított laptopok és mobiltelefonok. Bár a vásárlókat elsősorban az olcsóbb vásárlási lehetőség motiválja, a környezettudatosság is fontos szempont lehet egy ilyen eszköz beszerzésekor.

Magyarországon még újdonságnak mondható a felújított mobiltelefonok és laptopok piaca, egyelőre kevesen ismerik ezt a lehetőséget, és még kevesebben bíznak az ilyen eszközökben. Bár évről évre nő a felújított készülékeket vásárlók száma, bőven van még lehetőség a fejlődésre.

„A felújított készülékek aránya ma még elég alacsony hazánkban – mondja Blaumann Bence, a Rejoy ügyvezető igazgatója. – Ennek a legfőbb oka, hogy nem volt korábban olyan nagyobb piaci szereplő, aki a Rejoyhoz hasonlóan egy év garancia biztonsága mellett értékesítette a termékeit. Tapasztalatból tudjuk, hogy a harminclépéses bevizsgálás folyamán minden hibára fény derül, ezért bátran adunk garanciát is a készülékeinkre.”

A felújított telefonokat jellemzően olyan magánszemélyek vásárolják, akik kedvezőbb árú lehetőséget keresnek, hiszen ezek az eszközök átlagosan körülbelül 20-25 százalékkal olcsóbbak az újaknál, de bizonyos modellek esetében a fogyasztó akár negyven százalékot is megtakaríthat egy vadonatúj készülék árához képest. Sok szülő számára a felújított telefon az egyetlen járható út, ha például iPhone-t szeretne vásárolni gyermeke számára.

Az elmúlt öt-hat évben gyártott okostelefonok életciklusa már sokkal hosszabb, mint elődeiké, ma már nem szükséges, de nem is érdemes minden második évben lecserélni a telefont. Ezzel párhuzamosan az okostelefonok ára az elmúlt két-három évben folyamatosan emelkedett, ez sokak számára elérhetetlenné tette a csúcsmodellek beszerzését. „Itt jön a képbe a viziónk: a Rejoynál az egy-két éves felsőkategóriás telefon megvásárlásakor jelentős összeget spórolhatnak. Ha újszerű állapotban lévő telefont választanak, az szinte megkülönböztethetetlen egy vadonatújtól.”

Fontos a fenntarthatóság

„Felújított laptopokat a legnagyobb arányban családok, technikakedvelő férfiak, szeniorok és cégek vásárolnak tőlünk” – mondja Tóth Roland, a Furbify szakértője. Úgy látja, egyre többen jönnek rá, hogy nem kell félni a használt IT-eszközöktől, amennyiben sikerül megbízható kereskedőt találni. Az emberek elsősorban anyagi okból vásárolnak ilyen készülékeket, és az energiaárak körüli bizonytalanság szintén fontos tényező lehet. „Remek válasz lehet erre például egy alacsony áramfogyasztású, a felújított gépek közt népszerű mini számítógép is. Ezek jól összecsengenek a zöld vonallal is, amely szintén egyre fontosabb.”

Ami az árakat illeti, notebookot már harmincezer forinttól is vásárolhatnak az érdeklődők, a nyolcadik generációs Windows 11-es eszközök 120-ezer forinttól elérhetők. Egy középkategóriás felújított PC-t hetven-százezer forintért, monitort pedig mérettől függően tizenkétezer forinttól kaphatnak meg a vásárlók. A Furbify is nagy hangsúlyt helyez a bizalomra, készülékeikre ezért a törvényileg előírt fél év helyett minimum két év garanciát ígér. „A felújított laptopok remek ár–érték arányt képviselnek. Olyan ez, mintha egy kevés kilométeres mercit vennénk; viszont itt garanciát is kapunk, a használt autókkal ellentétben.”

Használt eszközök vásárlásakor fontos szempont lehet a környezettudatosság is, hiszen az e-hulladék a leggyorsabban növekvő tömegű hulladékfajta a világon. Egy új laptop előállításához hatalmas mennyiségű értékes nyersanyagra (nemesfémek, víz) van szükség. Ha felújítottat veszük, azzal csökkentjük az új, rövid életciklusú, kevésbé minőségi eszközök legyártására irányuló keresletet.

Hasonló a helyzet a mobiltelefonokkal is. Azáltal, hogy a Rejoy három országban (Románia, Bulgária és Magyarország) alternatívát kínált a használtmobiltelefon-vásárlásra, anyavállalatuk, a Flip Technologies 2019-es megalapítása óta legalább 3188 tonna szén-dioxid-megtakarítást ért el, ami 63 százalékos kibocsátáscsökkenés. A gyakorlatban a szén-dioxid-megtakarítás még nagyobb, ha a csereciklus meghaladja az átlagos két évet, illetve ha a telefon élettartama egy második cikluson túlra nyúlik.

Növekvő piac

„A márkákat tekintve a legjobb üzleti kategóriás gépeket a Lenovo (ThinkPad), a HP (Elitebook, Zbook) és a Dell (Latitude) gyártja. Jelentős szereplő még a Fujitsu és a Toshiba is – mondja Tóth Roland –, csak prémium kategóriás eszközöket van értelme felújítani, hiszen ezek általában még az életútjuk elején járnak.”

A magyar vásárlók körében az Apple okosmobiljai a legnépszerűbbek, jelenleg az iPhone 11, az iPhone SE (2020) és az iPhone 7 modellek a legkelendőbbek, amelyeket a Rejoy.hu-ról rendelnek. A Samsung eszközei közül a Galaxy S10 és a Galaxy S21 a legnépszerűbb. Mind az iPhone-ok, mind az androidos készülékek közül a Rejoy ügyfelei többnyire a költségvetésüknek legjobban megfelelő készüléket keresik, és többségük vadonatúj akkumulátorral együtt rendeli meg a felújított okostelefonját.

Tóth Roland szerint a vásárlók folyamatosan fedezik fel a felújított technika előnyeit, és ez a jövőben sem lesz másképp: „Nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, és az okos gazdasági megoldás is ebben a szegmensben található.”

A használt és felújított okostelefonok világszerte egyre népszerűbbek: az IDC becslései szerint 2022-ben 282,6 millió használt vagy felújított készüléket adtak el, ez 11,5 százalékos növekedés 2021-hez képest. Az IDC az elkövetkező években további növekedést jósol, 2026-ban várhatóan 413,6 millió ilyen készülék talál majd új gazdára. Ahogy szakértői jelentésükben kiemelték, a használt készülékek ellenállóbbnak bizonyulnak a piaci gátló tényezőkkel szemben, mint az új okostelefonok értékesítése, mivel a fogyasztói kedv sok régióban továbbra is növekedett. A növekedés szempontjából a a vonzó árszint döntő fontosságú – mutatott rá Blaumann Bence –, mivel az elsődleges előny továbbra is a költségmegtakarítás

Hirdetés átugrása →