garázscégből milliárdos cég - a bitninja rálépett a gázra

Meglévő szervervédelmi szoftverei mellett egy weboldalak védelmét megoldó szoftverrel is meg akar jeleni a piacon a Debrecen-ben működő, ám amerikai bejegyzésű BitNinja. A kibervédelmi profiljához ugyancsak illő szellemes nevet viselő kft. öt év alatt saját erőből félmillió dolláros árbevételig tornázta fel magát, ám itt korántsem akarnak megállni, 2022 végére meg akarják négy-szerezni a bevételt.

Írta: Dombi Margit

A kibervédelmi piacot megcélzó BitNinját egy fiatal házaspár,
 Egri Zsolt és Veréb Viktória álmodta meg és hozta létre 2015-ben. Az új vállalkozás ötletét egy probléma szülte, amivel az akkor már meglévő webtárhely-szolgáltató cégüknél maguk is szembesültek. Nevezetesen az, hogy a kisebb vállalkozások által üzemeltetett tárhelyek teljesen ki vannak szolgáltatva az automatizált botnet típusú hekker támadásoknak. Egy-egy ilyen támadás a tárhelyhez tartozó összes weboldalt megfertőzi, többletmunkát és többletköltséget okozva ezek tulajdonosainak, kézenfekvő tehát, hogy egy botnet támadások kivédésére alkalmas szoftver nagy szolgálatot tehet nekik.

A BitNinját erre fejlesztették ki, s mindjárt nagy sikert is értek el vele. A szoftver ugyanis, amellett, hogy megvédi a weblapszolgáltatót és ügyfélkörét az automatikus hekker támadásoktól, viszonylag olcsó is, mivel öntanuló, nem igényel állandó felügyeletet. „Az ilyen megoldást herd protectionnek, magyarul csordavédelemnek nevezik, ami a maga nemében remek, ám nem alkalmas arra, hogy az egyes weboldalakat megvédje a célzott hekker támadásoktól – mondja Egri Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetője. – Minket azonban érdekelt ez a kihívás is, ezért kifejlesztettünk egy olyan új terméket, amely a végfelhasználót tudja megvédeni az illetéktelen behatolóktól.”

Növekedési kihívás

A célzott támadások ellen kifejlesztett BitNinja SiteProtection szoftver először kívülről letapogatja a megrendelő weblapját, és az információk birtokában útját állja a potenciális támadóknak. Teszi ezt meglehetősen szofisztikált módszerekkel, ezek körébe egyebek mellett a csapdaállítás is beletartozik. Ez már egy magasabb árfekvésű szolgáltatás, aminek ára nagyságrenddekkel több, mint a botnetek ellen kifejlesztett alapszoftveré. Ehhez már biztonsági ügyfélszolgálat is tartozik, védik a weboldalt a külső és belső adatlopásoktól is.

„A BitNinja SiteProtection bevezetésével a tárhelyszolgáltatók mellett az ügyfeleiknek is tudunk hasznos megoldással szolgálni, ami azt jelenti, hogy célpiacunk jelentősen bővül. Az értékajánlatunk is javul, mert amellett, hogy biztonságot és kényelmet adunk a tárhelyszolgáltatónak, egy upsell, egy extra értékesítési lehetőséget is kínálunk nekik, ugyanis a BitNinja SiteProtection értékesítését velük közösen csináljuk. Mivel ez egy extra bevételi forrás számukra, ők is érdekeltek az üzletben. „Ez a termékinnováció egyben stratégiai válasz is a növekedési kihívásra, aminek piaci bevezetéséhez nemrégiben jelentős tőkét is sikerült bevonnunk a cégbe” – mondja a tulajdonos-vezérigazgató.

Az Egri Zsolt és felesége, Veréb Viktória által alapított társaság pár hete 2,5 millió dollár tőke bevonását kezdte meg az ambiciózus tervek valóra váltásához. Ebből 1,5 milliót a Lead Ventures fektetne be a cégbe, fél milliót amerikai magánszemélyek, a maradék félmilliót pedig, az eddigi befektetői körtől kívánnak elnyerni. Terveznek egy harmadik befektetési kört is, ennek során kizárólag amerikai piacról származó tőkére kívánnak építeni. „Értékesítési tölcsérünk egyáltalán nem mondható rossznak, önmagában is vonzó lehet a befektetők számára. Ennél is vonzóbb viszont az a tény, hogy egy BitNinja-felhasználó átlagosan 11 ezer dollárt hagy a cégünknél, megszerzésének a költsége viszont – ugyancsak átlagosan – 800 dollár körül mozog. Vagyis, az átlagos hozam több mint tízszeres.” Egri Zsolt szerint a legígéretesebb tengeren túli növekedési csatornákat tavaly januárban találta meg a BitNinja. Nemcsak nagy fizetési hajlandóságú új megrendelőkre sikerült szert tenniük, egy részüket rövid időn belül az imént bemutatott továbbértékesítési rendszerben is sikerült érdekeltté tenni. Ez a számokban úgy jelentkezik, hogy 100 regisztrálóból negyvenen a BitNinja felhasználói lesznek, ennek a körnek a 30 százaléka elő is fizet a szolgáltatásra.

A következő kör

„Tőkebevonási koncepciónk értelmében olyan befektetőkkel....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K magazin decdemberi lapszámában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

 

Hirdetés átugrása →