Szent-Györgyi után szabadon - Jójárt Ferenc Goodwill Pharma

Amikor otthagyta az orvosi pályát, dr. Jójárt Ferenc mindent arra tett fel, hogy sikeres vállalkozóként egy nagy gyógyszercéget építsen fel Szegeden. Kezdetben sales- és marketingmunkát végeztek nagy gyógyszergyártóknak. Ma már a gyógyszer-kereskedelemnél meghatározóbb a termékgyártás, valamint elindították a régiós terjeszkedést is.

Az egyetem közelében nőttem fel, sok barátom ment oda, így kézenfekvő volt ez az irány, na meg a természettudományok is nagyon érdekeltek – emlékszik a pályaválasztásra Jójárt Ferenc. A Szegedi Orvostudományi Egyetem elvégzése után öt évig praktizált is, volt fül-orr-gégész a hódmezővásárhelyi kórházban, körzeti orvos egy környékbeli kis faluban, járt be a szegedi klinikára, ahol átfogó képet kapott a gyógyító munkáról. „Orvosként is nagyon izgalmas dolgokat csinál az ember, de ott sablonok szerinti megoldások vannak, azt kell elvégezni, amit az adott beteg megkíván. Bizonyos értelemben nem kreatív a munka, amilyen típusú beteg jön reggel, olyan problémát kell megoldani. Én olyan ember vagyok, aki szereti maga alakítani az életét” – magyarázza, hogy miért váltott üzleti területre. De ehhez szükség volt a korában megszerzett alaptudásra. „Valamihez érteni kell, hogy az adott területen sikeres vállalkozást indítson az ember” – mondja. Rengeteg ötlete volt, már praktizáló orvosként is szeretett adni-venni, ügynöki munkákat végezni. A 90-es évek végén több vállalkozást is indított párhuzamosan, volt köztük gyógyszerkereskedelem, labordiagnosztikai eszközök fejlesztése és gyógyszeripari állásközvetítés. Aztán az élet úgy hozta, hogy a többi cégből kiszállt, akkori társaitól különvált, és a Goodwill Pharma nevű  céget vitte tovább. „Sok volt ebben a véletlen, gyakorlatilag kisorsoltuk, ki melyik céget kapja” – emlékszik vissza. „A jogászommal beszélgettünk a cégértékekről, és hosszan magyarázott arról, hogy a goodwill így és a goodwill úgy. Nekem nagyon megtetszett ez a név, már csak mellé ........

Cikkünk teljes terjedelemben az 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyvben jelent meg. Ha kíváncsi hogyan lettek sikeresek a feltörekvő magyar középvállalkozások, keresse a könyvet a könyvesboltokban, vagy rendelje meg a kiadótól közvetlenül, most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →