Gyorsított a kiskereskedelem

A nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvét miatt – 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A februári 0,8, illetve 0,9 százalékos mérsékelt emelkedés után a forgalom visszatért a korábban megszokott medrébe.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene írja az MTI. 2017. január-márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a nyers adat szerint 3,0 százalékos volt a növekedés.

 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene január-márciusban.

 

Márciusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,4 százalékkal nőtt, a második becslés adata 0,2 százalékponttal kevesebb az első becslésben közöltnél. A forgalom folyó áron 812 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

 

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal nőtt.

 

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (14 százalékkal), a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (12 százalékkal), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (8,3 százalékkal), a használtcikk- (6,4 százalékkal), a bútor-, műszakicikk- (4,8 százalékkal), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (3,9 százalékkal).

 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 10 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11 százalékkal nőttek – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Hirdetés átugrása →