Hajdu cégcsoport - A több lábon állás biztonságot ad

A tavasz beköszöntével oszlani látszanak az autóipar feletti fellegek, a meghatározó tőzsdéken kapkodják a TOP5-be tartozó autógyártók papírjait. Ez nem hagyja érintetlenül a magyar beszállítókat sem: a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. már hatvanszázalékos növekedést tervez erre az évre. Hogyan vészelte át a csoport a kihívásokkal teli 2020-as évet, milyen beruházásokat terveznek és milyen kihívásokkal szembesülnek a munkaerőpiacon? – erről is kérdeztük Dedéné Novotni Anna vezérigazgatót, a cégcsoport alelnökét.

Mi a titkuk, hogyan tudtak ilyen látványos gyorsasággal reagálni az éppen csak hogy meginduló konjunktúrára?

– Én nem mondanám ezt gyorsnak, mostanra ért be az elmúlt évek megfeszített munkája, amelynek célja az árbevétel növelése és a partnerkapcsolatok bővítése volt. Ebben a folyamatban mérföldkőnek számít 2017, amikor is 4,5 milliárd forintos beruházással jelentős kapacitásbővítést hajtottunk végre. Ha nincs pandémia, ha nincs válság, akkor erőfeszítéseink eredményének már tavaly látszódnia kellett volna, így viszont nagyon örültünk annak, hogy egy számjegyű visszaesés mellett gyakorlatilag stagnáló árbevételt sikerült elérnünk. Az idei évet tekintve viszont úgy érzem, joggal lehetünk bizakodók, hiszen a piac a válság után most fellendülőben van, ennek húzó hatását mi is érezzük. A piac regenerálódásából adódó előnyöket azért tudjuk késlekedés nélkül kihasználni, mert az elmúlt időszakban sikerült megnyernünk olyan projekteket, amelyeknél a gyártás indítása 2021-re esik. A konjunktúrának és a meglévő, de csak idén realizálódó megrendeléseinknek köszönhetően tervezhetünk erre az évre nyolcmilliárd forintos árbevételt, ami tavalyhoz képest 60 százalékos növekedést jelent. Fennállásunk óta most produkáljuk a legnagyobb havi árbevételt, és ezzel hozzuk az első negyedéves tervet.

– Lehet tudni, hogy milyen konkrét termékek iránt mutatkozik ez a megnövekedett kereslet?

– Korábban alapvetően kipufogó-alkatrészeket gyártottunk egy Magyarországon is jelen lévő, e területen meghatározó partner részére. Ez a profil megmaradt, új partnereink között is van olyan, aki ehhez kapcsolódik. A termékpaletta azonban új vevőinknek köszönhetően bővült: gyártunk alkatrészeket tetőablakokhoz, hűtőegységekhez, és kisebb tartóelemek, karosszériaelemek is készülnek üzemünkben.

– A társadalom megítélése szerint a fémmegmunkálás, hát még az autóipar nagyon férfias dolog, itt nem sok keresnivalója akadhat egy nőnek – pláne csúcsmenedzserként... Sokakat meglephet, hogy ön meglehetős tehetséggel és határozottsággal irányítja ezt a férfias céget. Voltak-e valaha is vezetőként azzal gondjai, hogy nőként kell csinálnia, szembesült előítéletekkel? És ha igen, hogyan küzdötte le azokat, hogyan sikerült elkerülnie a csapdákat?

– A határozottságot a szüleimtől, elsősorban az édesapámtól örököltem. Ezt fontos vezetői erényként ismerik el az autóiparban is, ám mégis bizonyítanom kellett, hogy lányként, fiatal nőként alkalmas vagyok egy ilyen cég vezetésére. Meg kellett mutatnom a kollégáknak cégen belül és kívül is, hogy ha hozom a megfelelő szakmai alapokat, teljesen mindegy, „nőből vagy férfiból vagyok-e”. Amikor ezen túl voltunk, akkor már a szép része jött a dolognak, mert saját bőrömön tapasztalhattam meg, hogy a nő mint vezető egy jó történet, mert általa színesebbé válik a kép, kiegészülnek a nézőpontok, több irányból gondolódnak át a döntések, s egy sokkal komplexebb menedzsment jön létre. Ha mindenki beleteszi a magáét, akkor ez nagyon jól tud működni.

– A Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. a Hajdu cégcsoport tagja, így most mint a Hajdu cégcsoport alelnökét kérdezem: mennyire érezte meg a válságot és mire számít idén a tartós fogyasztási cikkeket gyártó Hajdu Zrt?

– Már 2008-ban is, de a mostani válság idején különösen, módunkban volt megtapasztalni, hogy mennyi előnnyel jár.......

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin tavaszi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →