Hatalmas megtakarítást érhetnek el a vállalatok

Az épületek, az adatközpontok, az ipar és az infrastruktúra digitális átalakításával hatékonyabb, megbízhatóbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb környezetet hozhatunk létre. Ehhez azonban kulcsfontosságú az energiafelügyelet és az automatizálás digitalizálása. A Schneider Electric friss tanulmánya szerint az ilyen jellegű digitális átállásnak köszönhetően nemcsak környezetbarát működés érhető el, de a költséghatékonyság is növelhető, hiszen a szervezetek a működési költségek akár 85 százalékát megtakaríthatják.

A digitális átalakulás már csak a vele járó pénzügyi előnyök miatt sem hagyható figyelmen kívül. A World Economic Forum és az Accenture 16 ezer vállalat adatait felhasználva állapította meg, hogy általánosságban a digitális technológiákba befektetett tőke megtérül, használatukkal pedig nő az árbevétel és a termelékenység. A Schneider Electric Global Digital Transformation Benefits Report 2019 című jelentésében ilyen, illetve további, a digitális transzformációval járó legfontosabb gazdasági előnyökre mutat rá. A tanulmány 41 ország 230 olyan projektjét elemzi, amelyek a Schneider Electric EcoStruxure platformjának használatára épülnek, és három csoportra osztja a sikeres piaci versenyhez nélkülözhetetlen pozitív hatásokat: a beruházási kiadásokhoz (CapEx), a működési kiadásokhoz (OpEx), illetve a fenntarthatósághoz, reakcióidőhöz és teljesítményhez kapcsolódókra. A felmérés négy olyan kulcsfontosságú gazdasági szektorra fókuszál (épületek, adatközpontok, ipar és infrastruktúra), amelyek átalakítása alapvetően változtatja meg az emberek életét, munkáját és szerepét.

 

A kevesebb sokszor több

 

A digitális átállással kapcsolatban általános aggodalom, hogy nagyértékű befektetéssel és új, addig ismeretlen rendszerek nehézkes telepítésével, illetve integrációjával jár. A jelentésben vizsgált projektek azonban mindezeknek épp az ellenkezőjét igazolják.

 

A tanulmány szerint a műszaki folyamatok digitalizálása átlagosan 35 százalékos megtakarítást eredményez a beruházási költségek és a folyamatok ütemezése terén. Ezenkívül az új rendszerek és eszközök üzembe helyezési költsége is átlagosan 29 százalékkal csökkenthető. Az eredmények azt mutatják, hogy az IoT előnyeit kihasználva jelentős megtakarítás érhető el a működési kiadások terén is, ami pozitív hatással van a hatékonyságra, a biztonságra és a fenntarthatóságra. A vállalatok átlagosan 24 százalékos energiamegtakarításról számolnak be, amely a digitális átalakításra vezethető vissza.

 

Az ipari alkalmazások területén a digitális átállás lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kisebb ráfordítással jobb eredményeket érjenek el – azaz alacsonyabb energiafogyasztás, kevesebb felhasznált anyag és kevesebb munkaóra mellett nagyobb hasznot realizáljanak. Az energiafelügyeleti és az automatizált gyártási folyamatok hatására akár 50 százalékkal nőhet a termelékenység a teljes értékláncon.

 

Energia szem előtt

 

A tanulmány szerint a legtöbb vállalatnak szüksége van egy olyan megbízható szakértőre, aki képes kezelni a digitális átalakulással járó összetett folyamatot és kiaknázni a benne rejlő összes lehetőséget. Erre fejlesztette ki a Schneider Electric az EcoStruxure™ digitális platformot, amely kiváltja, illetve hatékonyabbá teszi az emberi munkát, és a digitális eszközökből folyamatosan jövő információk azonnali feldolgozásával és értelmezésével képes önállóan is irányítani a komplex rendszereket. Így teszi lehetővé a vállalatok számára, hogy hatékonyabbá, biztonságosabbá és fenntartatóbbá váljanak. A 2009-ben bevezetett rendszert már több mint 480 000 helyszínen telepítették, és több mint 1,6 millió eszközt köt össze. A tanulmányból származó alábbi példák azt mutatják be, hogy az egyes szervezetek milyen eredménnyel tudták kihasználni a digitalizáció előnyeit:

  • A Mojave-sivatag legmélyén fekvő Edwards Légibázis a világ egyik legfejlettebb katonai létesítménye. A 19 kifutópályát befogadó területet szélsőséges időjárás jellemzi, hurrikán erősségű szelek, extrém hideg vagy éppen forróság uralja. A létesítménynek ezért különösképpen megbízható energiaellátásra van szüksége, amelynek megvalósításában az EcoStruxure Power Monitoring Expert megoldás használata segített. A szoftverrel minden pillanatban nyomon követhető és ez alapján optimalizálható az energiafelhasználás, valamint az áramellátás minősége. A bázis már az első évben 18,1 százalékos energiamegtakarítást ért el, a felügyeleti rendszer pedig 1 millió dollár költséget spórolt az üzemeltetőknek az áramkimaradások visszaszorításával.

  • Az amúgy is sűrűn lakott Indiában Mumbai 18 millió fős lakosságával a legnépesebb város, ahol a Tata Power 350 ezer háztartást lát el villamos energiával. A város folyamatosan terjeszkedik, amivel párhuzamosan az energiaigények is nőnek, és ez megnehezíti az energiaszolgáltató számára az energiaveszteségek beazonosítását, illetve az energiaellátás helyreállítását. A megbízhatóbb kiszolgálás érdekében a Schneider Electric és a Tata Power az ország első önjavító hálózatát telepítette Mumbaiba, amely automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül azonosítja és orvosolja a felmerülő hibákat. A korábbi rendszerben órákat igénylő hibaelhárítás másodpercekre csökkent, így az otthonokban a nap 24 órájában rendelkezésre áll a nélkülözhetetlen áram, míg az áramszolgáltató minimalizálta bevételkiesését.

  • Az energiahatékonysági megoldásoknak köszönhetően a Hilton Garden Inn Dubai Mall of the Emirates mára a világ egyik leginkább fenntartható szállodája. Hogy képes legyen felvenni a versenyt a térségben jelenlévő számos hotellel, elsősorban a vendégek kényelmére és az energiamegtakarításra koncentrál. A helyszínen működő EcoStruxure Building megoldáscsomag összefogja és egy kézben összpontosítja az épület, a vendégszobák, valamint a létesítmény üzemeltetését, ami lehetővé teszi, hogy a szálloda minden területen költségeket takaríthasson meg, például az automatikusan lekapcsolódó világítással vagy lecsökkentett hőmérséklettel a szenzorok által üresnek érzékelt szobákban. Mindezeknek köszönhetően az energiamegtakarítás 25 és 44 százalék között mozog, miközben a vendégek komfortérzete nő.

 

 

Hirdetés átugrása →