Havi százezer fixszel

A kis- és középvállalkozások egyik legfontosabb és gyakran nem eléggé kihasznált marketingfegyvere a Google AdWords. Szaladják Linda AdWords-specialista szerint havi százezres marketingköltség felett már bőven megtérül, ha a cégek időt fordítanak az optimalizálásra

Az AdWords hirdetések nagy előnye, hogy a megjelenésekért csak a kattintások után kell fizetnünk – kezdi el sorolni Szaladják Linda e marketingfajta előnyeit. Az ajánlattétel személyre szabható, be lehet állítani kulcsszavanként is a maximálisnak tartott kattintási összeget, de az AdWordsre is bízhatjuk, hogy egy bizonyos limiten belül hogyan gazdálkodjon az erre fordított pénzzel, ha a kattintások maximalizálása a cél. Sőt, a hirdető azt is meghatározhatja, hogy a vállalkozása számára mi számít értékesnek a hirdetésre kattintó részéről: ilyen lehet az online vásárlás vagy a vállalkozás felhívása telefonon. Ilyenkor a Google főleg olyanoknak jeleníti meg a hirdetést, akik nagyobb eséllyel végzik a cég által értékesnek tartott tevékenységet a weboldalon.

Az AdWordsnek ez az egyik nagy erőssége, és rámutat arra is, hogy mennyit változott az online marketing az elmúlt években: míg néhány évvel ezelőtt főleg azt mérték a vállalkozások, hogy hányan kattintanak egy adott hirdetésre, ma már a megtérülés a lényeg: hány vásárlót, ajánlatkérőt, feliratkozót hozott az adott hirdetés. „A kkv-k egyre jobban felzárkóznak ebben a kérdésben, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a megtérülés alapú kampányok” – mondja Linda.

 

Megtérülés

Ő maga több mint tíz éve, még egy vidéki hírportál főszerkesztőjeként kezdett el online marketinggel foglalkozni, egyszerűen azért, hogy feljebb kerüljenek a Google keresései között. Később több cégnél dolgozott marketingesként, egyre inkább elmerült az online hirdetések és a Google Adwords világában, ma pedig már saját ügynökségében, a LindComban folytatja. Az elmúlt években több ezer embernek tartott előadást és oktatást, és számos díjat nyert.

Tavaly például a Magyar Marketing Szövetség Év Marketingvállalkozása díjat az iData Kft. nyerte el, melynek ő a marketingmanagere, idén januárban pedig személyesen ő kapta meg a szakma másik rangos elismerését, a Magyar Marketing Fesztivál Díját.„Ez négy év kőkemény munkájának az eredménye. Egyedül nevelem a kilencéves kislányomat, évekig úgy éltem, hogy napközben a főállásomban dolgoztam, délután a lányommal foglalkoztam, hajnalig pedig a saját vállalkozásomat építettem. Ez sokszor napi 16-18 óra munkát jelentett, visszagondolva nem is tudom, hogy bírtam ezt évekig, de ha nőként magadra maradsz egyedül egy kisgyerekkel, akkor nagyon sok erőn felüli teljesítményre is képes vagy” – meséli az idáig vezető útról.

 

Százezer felett megéri

Az AdWords három részből áll, alapvetően háromféle hirdetési hálózat közül lehet válogatni: hirdetés a Google keresési hálózaton kulcsszavak alapján, display megjelenések szöveges és képes hirdetésekkel, valamint hirdetés aYouTube felületén.

Az első kategóriában a kattintások ára természetesen különböző: függ a versenytől (tehát a versenytársak ajánlatától) és a kulcsszó minőségi mutatójától. Minden egyes kereséskor újra és újra lefut egy algoritmus, így egy kulcsszó ára sohasem fix, hanem több tényező befolyásolja. Nem ritkák ma már a több száz forintos kattintási költségek sem, a legdrágábbak között szerepel például a „duguláselhárítás”, a „székhelyszolgáltatás” és az „utasbiztosítás”. De alapvetően a 100 forint körüli CPC-k (kattintásonkénti költség) dominálnak, ennyivel a legtöbb kategóriában már be lehet kerülni a TOP4-be a keresések között. Displayben hiba, ha valaki csak szöveges hirdetéseket használ és nem fordít figyelmet a vizuális megjelenésre – utóbbi többnyire jobb CTR-t (átkattintási százalékot) hoz.

Egyre népszerűbb a remarketing, amivel a weboldalon korábban járt látogatókat lehet visszacsábítani az oldalra. Ilyen lehet például azoknak az újracélzása babaholmikról szóló hirdetésekkel, akik nemrég kiságyat, babakocsit vásároltak; vagy cipőbolt esetében a téli cipőt vásárlók újracélzása 2-3 hónappal később a tavaszi kollekció bemutatásával.

Szaladják Linda a pár száz forintos termékeket áruló, kis haszonnal dolgozó vagy alacsony büdzséjű kkv-knak általában azt javasolja, inkább tanulják meg ők maguk a kampánykezelést. Havi többszázezres AdWords költéseknél viszont már érdemes szakértőkre bízni a dolgot, mert bőségesen megtérülhet a marketingre fordított pénz. Nincs olyan kampány, amit ne lehetne jobbá tenni folyamatos optimalizálással. Az online marketingre kevesebb hangsúlyt fektető cégek sokszor alapvető hibákat követnek el, amelyek könnyen kiküszöbölhetők lennének: havi ötvenezres büdzsével és öt hirdetendő termékkel nincs értelme öt külön kampányt csinálni, érdemes ilyenkor egyetlen kampányra költeni az összes pénzt, és a mobilappos megjelenés kizárásával is súlyos tízezreket spórolhat meg a legtöbb hirdető.

 

Google vagy Facebook?

Jogosan teheti fel a kérdést az egyszeri hirdető, hogy miért ne használna más platformot, például a jóval személyesebb Facebookot vagy egy egyszerű hírlevelet? Linda szerint a legjobb eredményt akkor lehet elérni, ha a vállalkozás integrálja és közösen használja a csatornákat, a kampányokat pedig egymásra építi. „Én nem tudok elképzelni hatékony online marketingkommunikációt a két fő platform egyike nélkül” – mondja, hozzátéve, hogy a sikerhez elengedhetetlen a jó weboldal is, a cégeknek sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a minőségre, mint korábban. A legnagyobb kihívás mégis az, hogy folyamatosan követniük kell a trendeket, megismeri az új módszereket, alkalmazni az új stratégiákat – ebben pedig a legnagyobb segítség egy szakértő, aki online marketinggel kel és fekszik.

Hirdetés átugrása →