Már nem drágulnak az albérletek?

Július vége és augusztus vége között stagnáltak az albérleti árak Budapesten, ahogy az egyetemvárosokban Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon sem volt drágulás - írja az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.
 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: “Éves szinten is visszafogott, egy számjegyű drágulás jellemezte az érintett városokat. A kereslet, az egy hirdetésekre jutó érdeklődések alapján az idei szezonban - júniusban, júliusban és augusztusban - erősebb volt az előző évekhez képest. De a drágulást gátolta, hogy a magánszemélyek által kínált albérletek száma az érintett városokban 39-80 százalékkal nőtt egy hónap alatt, azaz a bérlők jóval szélesebb palettáról válogathattak” - tette hozzá.

Budapesten augusztus végén kiadó lakások átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt, annyi, mint a szezon elején, ez éves szinten 6 százalékos emelkedést jelent. A panellakásokért augusztus végén 145 ezer forintot, a téglaépítésű társaikért 165 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Az egyetemvárosok közül Debrecenben augusztus végén az átlagár 100 ezer forint volt, ez is megegyezik a ponthatárok kihirdetésekor ismert szinttel, az egy évvel korábbit pedig 5 százalékkal múlja felül. Szegeden az átlagos bérleti díj ugyancsak 100 ezer forintot tett ki augusztus végén, ami éves szinten azért 11 százalékos emelkedésnek felel meg. A miskolci albérletpiac 80 ezer forintos átlaggal kezdte és fejezte be a szezont, ami éves szinten így is 14 százalékos többletet jelent. A pécsi 95 ezer forintos átlag viszont 4 százalékos csökkenésnek felel meg.

Balogh László szerint a friss adat6ok alapján úgy tűnik, hogy komolyabb drágulás egyelőre nincs a szóban forgó városok albérletpiacán. Komoly mennyiségű kiadó lakás érkezett a piacra, ráadásul a kínálat bővülése tovább fokozódhat, mivel a következő néhány hónapban több ezer olyan új lakást adhatnak át, amit kiadási céllal vásároltak. 

 

Hirdetés átugrása →