Ilyen pályázat még nem volt!

Pár napja tették közzé a feltételesen visszatérítendő támogatási formát kínáló felhívás tervezetét, amely a "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása" címet viseli. 

A  pályázat Magyarországon elsőként elinduló finanszírozási formát, a feltételesen visszatérítendő támogatást alkalmaz, amelyhez hasonló elven működő pályázat az Európai Unióban egyedül Portugáliában érhető el. A 2 milliárd forint keretösszegű kiírás keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások várhatóan 5 és 40 millió forint között igényelhetnek támogatást új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek kialakításához, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológia-fejlesztéshez.

A konstrukció keretében a támogató által előre meghatározott eredményességi célok visszamérésével vetik össze a pályázó teljesítményét a projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban a beadáskori állapothoz képest. Ezen szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás vissza fizetése alól.
a Pénzügyminisztérium bízik abban, hogy az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt, a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fordítanak majd a gazdálkodásukra jelentős hatással bíró projektek hatékony végrehajtására. A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el.
Amennyiben a pályázat tapasztalatai visszaigazolják a várakozásokat, és sikeres lesz az új támogatási forma, akkor a jövőben várhatóak hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel is. Sőt a konstrukció a 2021-2027-es uniós pályázati ciklusban nagyobb szerepet kaphat. 

Hirdetés átugrása →