Az üzleti digitalizáció buktatói

Egyre nagyobb digitális nyomás nehezedik a vállalkozásokra. Minél nagyobb és sikeresebb egy cég, annál több a digitális transzformáció kockázata. Közben  pedig óriási a bizonytalanság, rengeteg a tévhit, kevés a tapasztalt szakértő.

Mintegy 17 ezer, kosár funkcióval is rendelkező honlap van ma Magyarországon, ami a működő 717 ezer vállalkozás mintegy 2 százaléka. Persze nem kell minden cégnek webshop, de ez a szám jól érzékelteti, hogy a piac nagy része még digitalizáció előtt áll.

Paradigmaváltás az üzleti felfogásban

A digitális üzleti szemlélet más mentalitást, más felfogást követel: a korábbi piaci erősség helyett a szolgáltatásra kerül a fókusz. Ugyanis online sokkal könnyebben keres más alternatívát a vevő. Amíg hosszú és fáradalmas egyik márkaboltból a másikba menni, online mindez másodpercekbe kerül. A digitális világ nem termékről szól, hanem szolgáltatásról. Ez a sikeres digitális transzformáció kulcsa és legnagyobb buktatója – mondta Donáth Fruzsina a Smart Commerce Consulting üzleti tervezőiroda e-commerce szakértője.

Sok vállalkozásnál a digitalizáció kimerül a webshop elindításában. Ám ez nem elég. A világ ugyanis az ökoszisztémáról szól. Arról, hogyan lehet minél jobban követni platformokon át – mobilon, laptopon, asztali gépen, okosórán - és a kiszolgálni vásárlókat.

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb kérdés a menedzsment számára a digitalizáció, nem tudják hogyan kezdjenek hozzá. Leggyakrabban IT vagy marketing problémaként kezelik a kérdést - tévesen.

A digitális transzformáció stratégiai feladat.

A digitális transzformáció legnagyobb akadálya a vállalat belső működésében  jelentkezik. Ugyanis cégen belül  a legnehezebb átvinni a változásokat: sok  az érdekellentét a szervezeten belül. A munkatársak egy része nem, vagy csak nagyon nehezen fogadja el a változást – mondta Donáth Fruzsina.

A változások nem csak a munkatársakat érinthetik, hanem a beszállítókat és a partnereket is. Fel kell készülni a változás menedzselésére, kommunikálni a munkatársak, a partnerek és természetesen a vevők felé a digitalis átállásról, meggyőzve őket a lehetséges előnyökről.

A transzparencia buktatói

A digitális átállásnál sok problémát okoz, hogy egyes folyamatok, tevékenységek nem átláthatók. Például offline cégeknél az ár gyakran megállapodás kérdése. Egy honlapon ez nem működik. Látszik, hogy mi, mennyibe kerül, amitől persze el lehet térni, de a kedvezmények is transzparensek kell legyenek.

Donáth Fruzsina szerint az ügyfélszolgálat jelentősége is  felértékelődik. Míg offline nem okoz problémát, ha valaki reklamál, netán kéri a panaszkönyvet, de az online felülteken a vélemények láthatóak, a vevők értékelhetik a vállalkozásokat. Ezért fontos, hogy az ügyélszolgálat kimagasló színvonalú legyen

Stratégia nélkül nem megy

A digitális transzformáció komplex, vállalatfejlesztési feladat, amibe beletartozhatnak értékesítési, teljesítési, ügyfélszolgálati vagy adminisztrációs folyamatok. Ha valaki ezeket sikeresen akarja fejleszteni, akkor elsősorban üzleti tervezésre, digitális stratégia megalkotására van szüksége.

Problémát jelent az is, hogy a többség nem jól ítéli meg a digitalizáció költségeit. Fontos tudni, hogy a digitális átalakulás hosszú, gyakran több éves folyamat, ami jelentős pénzügyi kockázattal jár. A szükséges ráfordítást rendre alul, vagy túlbecsülik. A stratégia ezekre a kérdésekre is választ ad.

A sik­­­eres cégek megvásárolhatják a már működő, kisebb digitális versenytárs vállalkozását. Ezzel rengeteg időt és felesleges kiadást takaríthatnak meg. Természetesen egy sikeres vásárlás a folyamat kezdetét jelenti, az átállást ebben az esetben is el kell végezni – tanácsolja a Smart Commerce Consulting szakértője.

Hirdetés átugrása →