Nyerő befektetések

Mindenkinek van egy sztorija, hogy mi volt az igazi nyerő befektetés az utóbbi években. Ha megnézzük, melyik befektetés hogyan teljesített középtávon, akkor azért bőven találunk meglepetéseket. Mutatjuk  az utóbbi 5 év nyerteseit és veszteseit.

A tőzsdék általában is kiemelkedően teljesítettek 2014 és 2017 között, de közülük is kiemelkedett ebben az időszakban a Budapesti Értéktőzsde. Az öt év előtti 17.600 pontos értékről 2017 végére a 40 ezer pont környékére emelkedett az index értéke. Tavaly azonban gyakorlatilag semmit nem mozdult a záró értéket tekintve, az év első felében lejtmenetbe fordult, majd év végére visszatornázta magát a 40 ezer környékére, idén aztán lassan, de biztosan emelkedett, az április végi 43 ezer pont körüli érték ismét történelmi rekord. Ez lényegében azt jelenti, ha valaki mondjuk 1 millió forintot fektetett egy, a Buxnak megfelelő kosárba, 5 év alatt 2.443.000 forintnál tart, ami éves szintre lebontva 19 százalékos hozamnak felel meg.

Az OTP és a többiek

De a magyar részvények közt természetesen találunk olyanokat, melyek ennél az attraktív hozamnál is többet termeltek azoknak, akik az ötéves időszakon keresztül végig tartották ezt a portfóliójukban. A nagy nyertes egyértelműen az OTP. Az öt évvel ezelőtti 4300 forintos árról idén április végére 13 ezer forint fölé emelkedett az árfolyama. Ez a gyakorlatban azt jelenti, aki ezt vette öt éve, az megháromszorozta a pénzét. Ez éves szinten átlagosan majdnem 25 százalékos hozamot jelent. Ráadásul ehhez még hozzá kell adni az adott időszakban kifizetett osztalékot, ami részvényenként 873 forint, a kezdő 4300 forintos árra vetítve további mintegy plusz 20 százalékos nyereség. Ezt is figyelembe véve, aki az időszak elején 1 millió forintot fektetett az OTP-be most 3.250.000 forintnál tart.

Bár a prekoncepciója a befektetők többségének az, hogy a többi magyar blue chip az OTP-nél bőven gyengébben teljesített, érdemes azért megnézni a számokat 5 éves időtávon.

Az időszak elején az 1600 forintos Mol ár idén április végéig 3300 forintig emelkedett, ez önmagában kicsit több mint duplázódást jelent, éves szinten átlagosan 15,5 százalékos hozam. Ha ehhez még hozzáadjuk az időszak alatt kifizetett osztalékot, ami a Mol esetében mindig jelentős tétel (itt figyelembe kell venni, hogy 2017 őszén a részvényeket felnyolcadolták) akkor plusz 400 forintot még hozzá kell adni, azaz 1 millió forint kezdő befektetéssel ma nagyjából 2.460.000 forintot ér befektetésünk. Ez valóban elmarad az OTP teljesítményétől, de legalább a BUX növekedésével lépést tartott.

A Richter ennél valamivel kevesebbet hozott befektetőinek, a 3800 forint körüli induló árfolyam mostanában 5800 forint körül jár (igaz, 2017 nyarán volt 7 ezer forint felett is). Ez éves szinten 8 százalék körüli átlagos hozamot jelent. Hozzáadva az időszak alatti osztalékfizetést, összesen 336 forint, az adódik, hogy a kezdeti 1 millió forintból 1.600.000 forintra gyarapodott. Összességében a magyar blue chipek közül így az OTP a nyerő, de nézzük, más eszközosztállyal összehasonlítva mi a helyzet!

(Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!)

Hirdetés átugrása →