A legyőzhetetlen ötös

Az utóbbi évtized igazi sztár papapírjai voltak a FAANG részvények. Öt év alatt három-ötszörösére nőtt átlagos árfolyamuk, de tavaly már jött a kijózanodás. Idén azonban új erőre kaptak. Úgy tűnt, a fák nem nőnek az égig – vagy mégis?

Amíg a 2000-es évek sztárjai a 2008-as pénzügyi válságig egyértelműen a pénzügyi szektor papírjai voltak, a 2010-es évtized a technológiai  részvényeké. A nyerő ötös (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) döbbenetes emelkedést produkált az elmúlt öt évben. Az Apple és a Google árfolyama két és félszeresére nőtt, az FB megháromszorozódott, de messze túltett rajtuk az Amazon és a Netflix, a részvények értéke hat-, illetve közel 8-szorosára emelkedett április végéig. Azt, hogy a piac milyen mértékben szavaz bizalmat nekik, mutatja, hogy a legnagyobb 500 tőzsdén lévő amerikai céget alapul vevő S&P 500 index negyedét adják a technológiai papírok, és ha megnézzük, melyek a legnagyobb piaci kapitalizációjú társaságok, az első négy helyen a Microsoft, az Apple, az Amazon és a Google áll.

A cégek közös jellemzője, hogy egy-egy iparágat forradalmasítottak az új technológiák segítségével, és az exponenciális felhasználószám-növekedéssel a bevételeik is ugrásszerűen növekedtek. Ráadásul a rengeteg adat, amit a felhasználóikról gyűjtenek, lehetővé teszi azt is, hogy új piacokra lépjenek be.

 

Vége a bika piacnak?

Persze a hegymenet azért sosem tart örökké. Ezt jól mutatja a 2018-as év, amikor a vezető amerikai indexek gyakorlatilag azon a szinten mozogtak az év végén, mint az év elején, és 2018 nyarától a nagy ötös egyértelműen alatta teljesített a piacnak. A borítékolt ütemes amerikai kamatemelés és az USA és Kína közötti kereskedelmi háború elbizonytalanította a befektetőket. Míg korábban a FAANG részvények messze túlteljesítették a piacot, fordult a kocka. 2019 elejétől azonban a legtöbb elemző meglepetésére jött az újabb fordulat, újra hegymenetbe kapcsoltak a tőzsdék, és április végén nem vagyunk messze a tavaly szeptemberi csúcsoktól. Most már azonban a nagy ötös árfolyammozgása gyakorlatilag nem sokban különbözök az S&P indexétől, kivéve a Netflix év eleji hatalmas ugrását. Persze mindenki gondol valamit az idei általános tőzsdei kilátásokról; hogy ez csak egy rövid korrekció, vagy újra bika piac lesz az év hátralévő részében, de ezek inkább csak jóslatok. Így inkább térjünk vissza ahhoz, hogy a nagy ötös esetében várhatók-e változások, és hogyan érintheti ez a részvények árfolyammozgását.

(Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!)

Hirdetés átugrása →