Kérdőjelek az OKJ rendszer jövője körül

Jövő tavasszal még elindulnak az OKJ-s tanfolyamok, utána jelentősen változni fog a választható szakmák száma.

A Magyar Közlönyben ugyan már megjelent az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ), de továbbra is sok a kérdőjel a rendszerben – reagáltak a Világgazdaság megkeresésére az OKJ-s felnőttképzésekkel foglalkozó cégek vezetői.

A vonatkozó határozat értelmében racionalizáltak 760 szakmát, és kijelöltek valamivel több, mint 170 alapszakmát. Ezek képzését 2020 őszétől csak a szakképző intézmények végezhetik.

Az OKJ átalakításával kapcsolatos rendelet szerint a felnőttképzők 2020-ig még a mostani feltételekkel indíthatják többek között a mérlegképes könyvelői, adótanácsadói, pénzügyi számviteli ügyintézői, tb-bér ügyintézői és okleveles adószakértői képzéseiket– mondta lapunknak Herich Roland, a Penta Unió Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Kedvező hír, hogy a jelenleg meglévő képzések jövőre is indíthatók, ugyanakkor nem érdemes hátradőlniük a tanulni vágyóknak, mivel a vizsgákat a képzésben részt vevőknek 2022 végéig le kell tenniük.

A pénzügy-számvitel területén az OKJ-s képzések hossza jellemzően másfél év, és a hivatalos országos statisztikai átlag azt mutatja, hogy nem mindenkinek sikerül minden vizsga első nekifutásra. Pedig csak így lenne tartható a 2022-es végdátum. Ennek is betudható, hogy jövő tavasszal Budapesten és néhány nagyobb városban még várhatóan indulnak ilyen képzések, ám máshol már nem.

Biztosan át kell alakítani a felnőttképzési törvényt, mivel a felnőttképzés számára megszűnik az OKJ – erről már Szepessy Hajnalka, a Perfekt Zrt. vezérigazgatója beszélt a Világgazdaságnak. Jelentősen csökkenni fog a választható szakmák száma.

A még hatályos OKJ körülbelül 800 szakképesítés jogi keretét rögzíti, ezzel szemben a 2020. szeptember 1-jén ind­uló rendszer 177 szakképesítést, 76 úgynevezett részszakképesítést, valamint 25 kulturális és művészeti szakképesítést tartalmaz.

(forrás: vg.hu)

Hirdetés átugrása →