Terítéken az üzlet

Az üzleti életben bevett gyakorlat a terített asztalnál tárgyalni, ápolni a kapcsolatokat. Vajon milyen szabályokat kell szem előtt tartaniuk a résztvevőknek? Mit illik, és mi az, amit érdemes kerülni egy üzleti ebéd során?

Az üzleti élet szereplői szívesen folytatják a megbeszéléseket  terített asztalnál, de akár egy állásinterjú utolsó rostája is lehet egy közös étkezés. Az oldottabb légkör olyan kényes kérdések megbeszélésére is jó keretet ad, amelyek a tárgyalóasztalnál esetleg megakaszthatnák a folyamatot, hiszen ebéd közben könnyebb átsiklani, majd később visszatérni egy-egy kényesebb témára, mint ugyanezt megtenni egy irodahelyiségben. Az üzleti ebédre azonban éppen úgy fel kell készülni, mint egy üzleti tárgyalásra. Érdemes a magunk számára is tisztáznunk, mi a célunk a találkozással, mit szeretnénk elérni az adott alkalommal.

 

Fontos a helyszín

„Az üzleti ebédre egyszerre vonatkoznak az üzleti tárgyalás és az asztali etikett szabályai, így különösen a pontosság, a figyelmes ültetés, az étkezési etikett ismerete, a bölcs témaválasztás és egyes témák szóba hozásának időzítése, az étkezési bakik kezelésének ismerete, a személyzet tagjaival való figyelmesség és természetesen a mobiltelefon használatának szabályai” – sorolja dr. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett szakértő. Egy üzleti ebéd üzleti része leginkább egy fejben játszott sakkpartihoz hasonlít, vagyis a terített asztal nem a prezentáció helye, a mobiltelefon, a tablet, a laptop nemigen kerülhet elő.

Az üzleti ebéd az üzletről szól, ezért a megjelenés is ehhez igazodik, a business casual mindig jó döntés.

Az üzleti ebéd sikeréért vendéglátóként a meghívó felel. Olyan éttermet érdemes választania, amelyet jól ismer, és nem hat feszélyezően a partnerre (akár mert túl elegáns, akár mert túl „eredeti”), és aminek a megközelítése, illetve a közelében a parkolás nem jelent kihívást...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin októberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →