Családi alkotmány, a mumus

Egyre többet hallani, hogy a hazai kkv-k generációváltási hulláma itt van a küszöbön. A rendszerváltás során alapított vállalkozások tulajdonosai ugyanis, most lépnek tömegesen abba a korba, amikor is ideje lenne átadni valakinek a kilincset.

Molnár Szabolcs szervezetfejlesztő, ügyvezető, Generációk Partnere

Szerencsés esetben van kinek átadni a családi vállalkozást, ráadásul szeretné is tovább vinni. A továbbiakban tételezzük fel ezt az áldásos helyzetet, habár tapasztalataink szerint az esetek többségében sajnos nem így van, hazánkban nincs nagyszámú követendő minta a generációváltásra. Néhány vállalkozásnak már sikerült, ott már a második generáció faragja tovább az életművet. Hol van azonban mindez a nyugati országok tapasztalataihoz képest, ahol nem ritkák a több generáción átívelő, akár több száz éves vállalkozások? Az 1400 évig működő japán vállalkozás persze továbbra is extrém példa.

Egy ilyen környezetben, ahol a többség csak tapogatózik, könnyen szárnyra kapnak, beégnek tévesen értelmezett fogalmak, mint például a családi alkotmány. A mágikus, megsárgult papirusztekercs, amely nélkül nem létezhet generációváltás és nem is család az olyan, amely nem készítette még el a sajátját. Sok vállalkozóval találkoztunk már, akiket komolyan frusztrál az a helyzet, hogy hónapok, évek óta dolgoznak a saját alkotmányukon, és azon kívül, hogy egyre nagyobb port kavarnak a családtagok között ezek a beszélgetések, igazából nem tudnak érdemi eredménnyel szolgálni. Miért van ez? Velünk van a baj? – kérdezik sokszor. Azt hiszik, csak ők küzdenek ezzel, mert mindenki másnak már rég megszáradt a viaszpecsét az alkotmányán. Hát ez koránt sincs így!...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin októberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →