Varázsszám a hetes?

Idén tavasszal meghirdették, a második félévtől pedig be is élesítették a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatását. Körülnéztünk, hogyan reagált a program bevezetésére a piac.

Az illetékes minisztérium által közölt információk szerint a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program első két hónapjában, azaz szeptember végéig tizennégyezer igénylést fogadtak be. Ez első hallásra jócskán meghaladja az eredeti prognózist, a szakma úgy számolt, hogy a konstrukció mintegy tízezer extra eladást hozhat az év végéig.

 

Ugyanakkor éppen a vártnál nagyobbnak tűnő kereslet miatt egyre hosszabb várakozási időkkel kell számolni, bár egyelőre ez a deficit még nem jelentkezett. A szeptemberi importőri körkérdésünkre elmondottak szerint a gyártásból rendelt autók esetében a szállítási határidők másféltől három-négy hónapig alakulnak – ez egyébként a legkevésbé sem kirívó az autópiacon, a hazai forgalmazók elmondása szerint a gyártók minden esetben rugalmasan támogatják a speciális magyarországi helyzet megoldását, a lehetőségekhez mérten kvótaemeléssel, a gyártás és a kiszállítások átcsoportosításával segítik a megrendelések teljesítését.

 

Roham most, autó később

Fontos, hogy a fenti adatok nem az átadott, hanem a megrendelt autókra vonatkoznak, az értékesítési statisztikákban viszont mindig az előbbiek szerepelnek. Ezért is van az, hogy hiába hasonlítjuk össze a hétszemélyes modellek júliusi eladásait az egy évvel korábbi adatokkal, abban nem érvényesül a nagy roham, a készletről értékesített modellek száma olykor még csökkenést is mutat. Szintén nem vonhatók le következtetések a júliust megelőző hónapok forgalmából: nem fedezhető fel kivárás, nem halasztották el százával autóvásárlási terveiket az ügyfelek a nyár derekától elérhető támogatás miatt. Ez összecseng az importőrök egybehangzó véleményével: az állami támogatással megrendelt autók nem más típusoktól vonták el a forgalmat, hanem túlnyomórészt extra eladásként jelentkeztek...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin októberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →