Szuperállampapír - a többi elől is elszívja a pénzt

Kijöttek a friss, októberi adatok az államháztartás helyzetéről, e szerint a forintos lakossági állampapírok állománya meghaladta a 8800 milliárd forintot. A lakossági papírokból viszont már csak szuperállampapírt vesznek a magyarok.

A többi papírból áramlik ki a pénz, még az inflációkövető prémium állampapír is erre a sorsra jutott. Nagyon úgy tűnik, hogy a MÁP+ nemcsak a befektetési piac többi szereplőjét, hanem magát a lakossági állampapírpiacot is kannibalizálja.

A Pénzügyminisztérium friss, októberre vonatkozó államháztartási jelentése szerint a forintos lakossági állampapírok állománya múlt hónapban 8804 milliárd forintot ért el, mindezt úgy, hogy egyedül a MÁP+ tudott állománybővülést felmutatni egy hónap alatt. Október végén szuperállampapírban 2485 milliárd forint volt, lassan annyi, mint a 2631 milliárdos vagyonnal bíró Prémium Magyar Állampapír.  A bónusz állampapír állománya valamelyest stagnál 453 milliárd forint körül, a kétéves, az egyéves és a féléves papír állománya viszont hónapok óta csökken 8ezek közül a papírok közül a bónuszt, a kétéveset és a féléves papírt sem értékesíti már az ÁKK júniustól).

A számok alapján egyre bátrabban ki lehet jelenteni, hogy a MÁP+ elszívó hatása nemcsak a megtakarítási piac egyéb termékeinél, hanem magán a lakossági állampapírpiacon is megjelenik, ugyanis az utóbbi hónapokban csak a szuperállampapír tudott pénzt bevonzani, a többi kategória állománycsökkentést könyvelhetett el.

A tájékoztató adataiból kiderül az is, hogy az ÁKK októberben 48 milliárd forintos összegben vásárolt vissza lakossági állampapírokat a forgalmazó bankoktól.

A MÁP+ eddig úgy tűnik, töretlenül menetel előre, múlt héten közel 84 milliárd forint értékben jegyzett belőle a lakosság, ezzel novemberben eddig 158 milliárdnál jár a jegyzés.

A jelenség egyre nagyobb léptékét mutatja az is, hogy 100 forintnyi új megtakarításból 89 forintot helyezett el állampapírba a magyar lakosság a harmadik negyedévben, így most először több lakossági pénz hever állampapírban, mint folyószámlán.

(forrás: portfolio.hu)

 

Hirdetés átugrása →