Ismét a Ryanair lehet az európai légtér ura

Kilenc százalékkal növelte utasforgalmát a múlt év utolsó hónapjában a Ryanair, 11,2 millió utazót szállított. Az ír fapados decemberben is majdnem teljes kapacitással repült, csupán az ülések 5 százaléka maradt üresen.

A Ryanair tavaly 152,4 millió utast szállított a 2018-as 139,6 millióval szemben, az éves bővülés 9 százalék volt.

A járatok töltöttsége átlagosan elérte a 96 százalékot.

Az ír légitársaság vezetőinek elégedettségét fokozhatja, hogy a 150 millió feletti utasszámmal a Ryanair három év után valószínűleg letaszítja a trónról a Lufthansa csoportot, és ismét a legnagyobb forgalmú légitársaság lehet Európában. A német légi közlekedési óriás 2018-ban 142 millió utassal került az első helyre, tavaly novemberig viszont csupán 135 millió jegyet adott el, vezető pozíciójának megőrzéséhez tehát legalább 17 millió utasra volt szüksége decemberben. Erre viszont csekély az esély a szezonálisan amúgy is az egyik leggyengébb forgalmú hónapban.

Tavalyelőtt decemberben 9,9 millióan választották a szolgáltatót, és az utasszám még a múlt nyári csúcsszezonban sem haladta meg a havi 15 milliót. A német társaság jövő hétfőn ismerteti decemberi statisztikáját, így akár már egy hét múlva új győztest hirdethetnek az európai légi közlekedési szereplők között.

Erősen zárta az évet a Wizz Air is, amely 3,3 millió utast szállított decemberben, 25 százalékkal túlszárnyalva az egy évvel korábbi forgalmát

– derül ki a magyar hátterű diszkont-légitársaság tegnap közzétett statisztikáiból. Kapacitáskihasználtsága a hagyományosan gyengébb ünnepi időszakban 89,4 százalék volt, ami így is 0,6 százalékpontos javulás a 2018. decemberi statisztikához mérten.

A Wizz Airt 39,8 millió utas választotta 2019-ben, 17,7 százalékkal több, mint a megelőző esztendőben, amikor hasonlóan magas, 20 százalékos bővülésről számolt be a cég. Az újabb rekordot jelentő utasforgalom azért is figyelemre méltó, mert a vállalat kapacitása ennél kisebb ütemben, 16 százalékkal nőtt tavaly.

(forrás: vg.hu)

Hirdetés átugrása →