Színészeket kommendálnak

A recept hibátlan: a színészlét minden ügyes-bajos dolgát jól ismerő, népszerű művész és a reklámszakmában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember ült egy asztalhoz, hogy felderítsék, hogyan lehet egy régóta mozdulatlan metódust – a szereplőválogatás folyamatát felrázni. Ebből a páratlan együttállásból született a Szabadszínész, az egyik legismertebb magyar startup a Hiventures portfóliójában.

Rájöttünk, hogy sok a színész, egyre több a munka, de a kettő  nem feltétlenül találkozik egymással, ezért megcsináltuk a Szabadszínészt, ami egy színészkereső platform – kezdi bemutatkozó kisvideójukat Lengyel Tamás, aki profi színészként, óriási hittel és elszántsággal a Jászai Mari-díjával járó közel egymillió forintos pénzösszegből alapította meg közös vállalkozását Gosztonyi Csabával. A célkitűzés pedig nem csak első blikkre nemes és korszerű egyben: egy olyan online teret hoztak létre, ahol a színészek kapcsolati hálótól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül meghívásokat kaphatnak filmes, reklámfilmes, színházi válogatásokra. Ehhez pedig maguk tölthetik ki a személyes adatlapjukat, majd folyamatosan frissíthetik azt aktualitásokkal, referenciaanyagokkal. A rendezők és producerek pedig szintén láthatóvá tehetik a készülő produkciókat, de egy szűrő segítségével böngészhetnek is a profilok között, majd a kiválasztott művészekkel közvetlenül felvehetik a kapcsolatot a Szabadszínész révén.

Az innováció tehát abban rejlik, hogy az iparágon belül igyekeznek a digitalizáció által némileg átírni a játékszabályokat. Történetükből kiderül, hogy már a Szabadszínész piacra lépését megelőzően is volt hasonló katalógus, úgynevezett Színészlexikon, melyet a rendezők lapozgattak egy-egy válogató előtt, de tekintve, hogy ez egy nyomtatott kiadvány, a naprakészsége a legtöbb esetben hagyott kívánni valót maga után...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →