Forint – merre tart?

A forint többször történelmi mélypontra jutott az euróval szemben az idei évben, és egyelőre semmi sem szól amellett, hogy megtörne a gyengülő trend. Erre tekintettel a befektetőknek is érdemes némi euróalapú eszközt tartaniuk a portfóliójukban.

Új szelek fújnak az utóbbi két évben a forint piacán. Míg 2015 és 2017 között egy szűk 305 és 315 forint közötti sávban mozgott az árfolyam, addig tavaly és 2019-ben markánsan gyengült a forint.  Tavaly valamivel több, mint 3 százalékkal, idén pedig közel 5 százalékkal gyengült az euróhoz képest. Szeptemberben került először 330 forint fölé a kurzus, és sokan rövid, néhány hónapos időtávon sem tartják kizártnak a 340-es árfolyamot. Ráadásul nemcsak a forintgyengülés üteme gyorsult az utóbbi egy-két hónapban, de rapszodikusabb is lett a kurzus alakulása. Bár sokszor külső tényezők okozzák egy-egy deviza gyengülését, ha körülnézünk a régiónkban, jól láthatjuk, hogy erősen kilógunk a sorból, sem a cseh korona, sem pedig a lengyel zloty nem gyengült, vagy csak minimális mértékben. (Szlovákiában már régóta euró van.)

A forint gyengülése természetesen eltérően érinti a gazdasági szereplőket, a nagy importhányaddal dolgozó cégeknek kedvezőtlen, míg az exportálóknak, ezen belül az agráriumnak és az államnak előnyös...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →