Egy hosszú hétvégeSzlovéniában

Havas hegycsúcsok között türkizkék vizű tó, pici szigettel a közepén, és a tó fölé emelkedő vár. Olyan mintha egy tündérmesében járnánk. Nem csoda, hogy rengetegen keresik fel Szlovénia első számú látványosságát, a Bledi-tavat. 

Szlovénia kis ország, 20 ezer négyzetkilométer, alig több mint kétmillióan lakják, mégis gyakorlatilag mindent kínál látogatóinak, amit elvárhatnak. Ráadásul télen-nyáron, bármikor. Van tengerpart, igaz, alig 45 kilométer hosszú, és mindössze 5 település található a parton. Gyönyörű természeti tájak, melyek minden évszakban alkalmasak a túrázásra, számtalan sportolási lehetőség és kulturális rendezvény. Plusz: nem is igazán drága. Na meg nekünk tényleg közel van, a tengerpart is csak 600 kilométer Budapesttől, és gyakorlatilag végig autópályán haladhatunk. Ezek után nem volt kérdés, hogy egy hosszabb hétvégére Szlovéniába megyünk. Meg haladni kell a korral. A skandináv országokban például már nagy divat, hogy környezetvédelmi szempontok miatt egyre kevesebbet ülnek repülőre az emberek.

 

Irány Bled

Az első számú szlovén úti cél a külföldiek körében a Bledi-tó. Annyi jót hallottunk róla, hogy mi is erre vettük az irányt. Ljubljanától kell letérni az autópályáról és északnak fordulni. Érdekes egyébként, hogy Horvátországgal ellentétben nincsenek fizető kapuk, a heti autópálya-matrica személygépkocsira 15 Euro, és korlátlan utazásra jogosít. A másik érdekesség, hogy itt még kézbe fogható matricák vannak, érdemes még Magyarországon vagy a határ utáni első Mol kúton megvenni és felragasztani. Nemcsak ezt ellenőrzik egyébként akkurátusan a szlovén rendőrük, hanem a sebességtúllépést is. De mi szerencsére minden bonyodalom nélkül megérkeztünk, alig 6 óra alatt Bledbe.

Rutinos utazási szakmabeli barátunk így készített fel: „Gyönyörű, kevés ilyen hely van Közép-Európában. Csak egy a baj: a fákon is emberek lógnak, zömében ázsiaiak – olyan, mint Velence.”...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →