Minőség és innováció

Egy családi házból indult a ma már Ipar 4.0 mintagyárrá lett vállalkozás.  Az alapítók szerint a siker titka a folyamatos innováció és a megújulás. A minőségre nagy gondot fordító cégben is aktuális lett a generációváltás, már megtalálták helyüket a vezetőségben az utódok is.

Komoly változásokat hozott az 1991-es év Macher Márta és  férje, Endre életében. Több ezer munkahely szűnt meg akkoriban Székesfehérváron, köztük az övék is a Videoton katonai részlegénél. A mindkettőjüket fenyegető munkanélküliség helyett vállalkozást indítottak, kezdetben három fővel. „Akkor kizárólag bérmunkával foglalkoztunk, és két terméktípust gyártottunk a német piacra egy 100 négyzetméteres családi házban. A folyamatos növekedést az eredmények visszaforgatásával tudtuk elérni” – mondta el Macher Márta, a Macher Zrt. elnök-vezérigazgatója. A családi házból 1994-ben költöztek el, ma már 2500 négyzetméternyi gyártócsarnokban, raktárban és irodában dolgoznak.

A vállalkozás indulásakor még nem voltak saját gépeik, sem technológiájuk, a megrendelőjük adta a gyártáshoz szükséges gépeket, eszközöket és alapanyagot, valamint lehetőségük volt megtanulni az általa kifejlesztett német technológiát. A munkahelyek kialakításához szükséges infrastruktúrát pedig a házaspár korábbi munkahelyén leselejtezett eszközökből oldotta meg. A kezdeti kettő helyett ma már éves szinten 800 különböző típusú terméket gyártanak, a tavalyi évben pedig 180 új típust vezettek be. A vállalatnak ma már saját tulajdonú gépparkja van, és közel 100 embert foglalkoztat. A cég a kezdetektől fogva 100 százalékban magyar tulajdonban áll, és ma már gyermekeik is a tulajdonosok között vannak. „Tevékenységünk két fő részre bontható – mondja Macher Márta. – Fejlesztünk termékeket, gyártóeszközöket és komplett gyártástechnológiát is. Emellett gyártunk egyedi tervezésű kábeleket és kábelkötegeket. Foglalkozunk továbbá kábelkonfekcionálással és elektromechanikus egységek szerelésével is. Termékeink felhasználási területe diverzifikált. Használják őket az orvosi diagnosztikában, ipari elektronikában, speciális gépjárművekben és a védelmi ipar területén is.”

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →