Feltérképezett értékek

Generációváltáskor nem csak a megfelelő utód kiválasztása okozhat problémát, ugyanolyan fontos az is, hogy a leköszönő vezető tisztában legyen azzal, hogyan élhet teljes és boldog életet miután átadta a stafétát. Többek között ebben is segíthet a Motivációs Térkép Teszt. A módszer már itthon is elérhető.

Számos kihívás elé állítja a cégvezetőket a generációváltás, hiszen nem könnyű feladat megtalálni az ideális utódot, és feladni a megszokott munkát. Főleg akkor, ha a vállalat vezetője nem áll készen az éles váltásra, nincs arra vonatkozó terve, hogy mivel töltheti majd hasznosan a felszabaduló idejét, és hogyan tudja a későbbiekben is kielégíteni ambícióit. Erre a problémára adhat megoldást a motivációs térkép (Motivational Maps), amelynek módszertana Angliából érkezett Magyarországra. Ma már itthon is több motivációs tanácsadó dolgozik azon, hogy a leköszönő cégvezetők megtalálják, és megismerjék önmagukat, és akkor is hasznos és boldog életet élhessenek, ha a vállalatvezetés terhe már lekerült a vállukról.

„A motiváció valójában energia: ez adja az üzemanyagot ahhoz, hogy megtegyük, amit szeretnénk – mutat rá Sarkadi Judit motivációs tanácsadó, coach. – Motiváció nélkül nem valószínű, hogy elindulunk utunkon, céljaink felé, és még kevésbé valószínű, hogy megfelelően és hatékonyan használjuk ki tudásunkat és készségeinket. Röviden szólva a motiváció annak a járműnek az üzemanyaga, amit teljesítménynek hívunk. Tehát, ha tudjuk, mi motivál minket, és hogyan jutalmazzuk – vagy töltsük fel – motivátorainkat, képesek leszünk megemelni energiaszintünket és produktivitásunkat, javítani teljesítményünket, és általában véve is sokkal elégedettebben élni.”

A motivációs térkép leírhatóvá, mérhetővé és monitorozhatóvá teszi a motivációt. Lehetővé teszi, hogy a láthatatlan érzelmi hajtóerők láthatóvá váljanak. A térkép által az egyének, a menedzserek és a szervezetek képessé válnak arra, hogy kezeljék ezt a kulcsfontosságú kérdést, vagyis különböző jutalmazó stratégiák bevezetésével növeljék a motivációt…

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

 

Hirdetés átugrása →